Zabrinjavajuće

Internet znanje roditelja ugrožava zdravlje beba: Mališani u sve većoj opasnosti

Zabrinuta sam za zdravlje malih pacijenata. Novorođenče ne može da odlučuje o svojoj dobrobiti. Roditelj mu iz pogrešnih ubeđenja, “edukovan” poluinformacijama sa interneta i društvenih mreža, ponekad nanosi štetu, a ispada da lekar to mora da prihvati da ne bi kršio Zakon o pravima pacijenata - istakla je dr Ljiljana Stanković
Vaše dete & vi
02:36h
Internet znanje roditelja ugrožava zdravlje beba: Mališani u sve većoj opasnosti
Foto: Shutterstock

Da li “internet” znanje, koje roditelji steknu, treba da bude iznad pravila struke? Da li u svemu treba da ispoštujem volju i zahtev roditelja, pa čak i kad znam da ću narušiti zdravlje deteta? Da li Ministarstvo zdravlja stoji iza lekara koji je, poštujući zahtev roditelja, odstupio od protokola, pa su nastale komplikacije?

OVDE pročitajte priču majke koja doji svoju 6-godišnju ćerku - Ne mislim da je to čudno! (FOTO)Ovo su samo neka od pitanja koja je javno postavila prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK “Narodni front”, u Beogradu. Suočena sa zahtevima pojedinih roditelja da beba ne dobije odmah po rođenju vitamin K, čiji rezultat može da bude krvarenje, a najcrnji ishod smrt, ili da ne primi druge vakcine, odlučila je da se obrati javnosti.

“Zabrinuta sam za zdravlje malih pacijenata. Novorođenče ne može da odlučuje o svojoj dobrobiti. Roditelj mu iz pogrešnih ubeđenja, “edukovan” poluinformacijama sa interneta i društvenih mreža, ponekad nanosi štetu, a ispada da lekar to mora da prihvati da ne bi kršio Zakon o pravima pacijenata” - kaže prim. dr Stanković i dodaje da je dobila pravno mišljenje, a to je da zahtev roditelja treba ispoštovati u svakom slučaju, bez izuzetka, a o interesu deteta odlučuju isključivo roditelji!

6 načina kako da zaštitite dete od prehlade, pročitajte OVDE.

Ova lekarka se pita da li je možda Zakon o pravima pacijenata predvideo da nije svaki roditelj dobronameran prema svom detetu? I gde je pravo deteta na život i zdravlje, koje mu je zagarantovano Ustavom.

Kao prvi primer problema u praksi navodi slučaj sa zabranom da bebi da vitamin K. Posledica može da bude krvarenje u prvim danima po rođenju ili nakon nekoliko nedelja. Ako ispoštuje takav zahtev, lekar krši osnovna načela medicinske etike i Hipokratovu zakletvu, a beba u snu može da iskrvari i umre. Da li će onda odgovarati lekar?

Sumnjate da niste dobar roditelj? 5 zlatnih saveta za vaspitanje dece pročitajte OVDE.

Drugi primer se odnosi na one roditelje koji odbijaju da vakcinišu dete, iako je to po zakonom obavezno.

Po njoj su Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o pravima pacijenata u koliziji, a lekari često ispadaju žrtve. Pravnim aktima se prvo štite prava pacijenata, bez ičeg obavezujućeg za njih, a ne interesi zdravlja populacije.

Inače, obavezne vakcinacije protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (DTP), prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, primilo je prošle godine 96,9 odsto dece. Protiv dečje paralize (OPV) vakcinisano je 97,4 odsto mališana, protiv malih boginja, zaušaka i rubeole 92,6, a revakcinacijom je obuhvaćeno 84,1 odsto. Protiv hepatitisa vakcinisano je 93,4 odsto beba i svega 74,3 odsto dotad nevakcinisane dece u 12. godini života...

Iako sve predviđene obavezne vakcine primi oko 90 odsto dece, stručnjake zabrinjava porast broja nevakcinisanih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs