Samo neka se rađaju

Sve više blizanaca zahvaljujući veštačkoj oplodnji

Kod žena starijih od 35 godina broj višejajčanih trudnoća je porastao sa 9,8 slučajeva na hiljadu trudnoća u 1976. na 99,3 u 2011. godini
Vaše dete & vi
12:18h Autor:
Sve više blizanaca zahvaljujući veštačkoj oplodnji
Foto: Thinkstock

Šanse da žena u 40-tim rodi blizance ili trojke su veće nego u bilo kojoj drugoj dobi, a to prvenstveno omogućava medicinski potpomognuta oplodnja, piše "Dejli mejl".

Broj žena

starijih od 40 godina koje rađaju danas je veći nego ikada ranije, pokazala je studija britanskog Ministarstva zdravlja prema kojoj se kod žena mlađih od 20 godina na hiljadu slučajeva dogodi 6,1 višejajčanih trudnoća. Kod žena starijih od 35 godina broj višejajčanih trudnoća je porastao sa 9,8 slučajeva na hiljadu trudnoća u 1976. na 99,3 u 2011. godini.

Žena može da zatrudni kada je već u drugom stanju - više o fenomenu superfertacije saznajte OVDE.

Iako se već duže vreme zna da medicinski potpomognuta oplodnja povećava šanse višejajčanih trudnoća, ovi podaci su potvrda toga jer nije reč samo o blizancima, jer je sve više žena koje rađaju i trojke i četvorke.

Žena se žalila na stomačne bolove, nedugo zatim rodila retke blizance, a nije ni znala da je trudna. OVDE saznajte više o tome.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs