AKO DETE STALNO PLAČE, NEZADOVOLJNO JE I MANIPULIŠE SA VAMA, EVO ŠTA DA RADITE: 6 načina da ga dovedete u red

Da li su roditelji krivi što njihova deca postaju manipulatori vremenom? Evo kako tome stati na kraj

Vaše dete & vi
15:08h Autor:
AKO DETE STALNO PLAČE, NEZADOVOLJNO JE I MANIPULIŠE SA VAMA, EVO ŠTA DA RADITE: 6 načina da ga dovedete u red
Foto: Shutterstock

Malo je verovatno da su roditelji krivi ako njihovo dete postaje manipulator, jer niko ne želi da mu dete bude nezadovoljno, pohlebno i ćudljivo.

Dok pojedini roditelji prete, grde ili ignorišu dete, drugi se trude da pregovaraju i tako stanu na put manipulacijama.

Evo šta rade roditelji, a kako njihova deca na to odgovaraju:

1. Pretite i vičite. Ali zapamtite da je vikanje uvek pokazatelj očaja. Ako roditelj stalno viče, onda će takvo ponašanje postati normalno za dete, a ono će razumeti da je to jedini put da privuče pažnju.

2. Koristite fizičko nasilje. Neki roditelji su sigurni da se samo batinama može postići poslušnost. Ali treba da shvatite da će takva taktika dovesti do jedne stvari - dete će odrasti u osobu sa nedostatkom inicijative, neodgovornu i nesposobnu osobu.

3. Zabrane. Ako zabranite detetu da skače u lokve, da farba zidove, kopa zemlju i radi druge slične stvari, onda u maloj osobi možete ubiti glavni kvalitet - ovo je želja za znanjem koje je motor razvoja. Onda se ne treba čuditi zašto tinejdžere ne zanima ništa drugo osim TV i izlazaka.

Roditelj, Dete
foto: Shutterstock

4. Stvoriti potrebne uslove za saznanje. Pre svega, roditelji treba da odluče o svojim prioritetima, šta je važnije - da se dete u potpunosti razvije ili da tepih ostane čist? Ako majka svoju ćerku oblači u svetlu odeću neprimerenu vremenu, onda to čini isključivo zbog sebe, da bi dokazala drugima da je idealna majka. Ako vaš sin toliko voli da gazi po lokvama, kupite mu gumene čizme, a ako zahteva da kupi igračku, pokušajte da se dogovorite i objasnite zašto to ne možete sada.

5. Stavite se na mesto deteta.

Odrasli mnogo toga razumeju na osnovu sopstvenog iskustva, ali deca ne znaju uvek šta su, na kraju krajeva, opasnost, povreda i novac. Ako vaša beba traži igračku, a vi odbijate da je kupite, ona iskreno ne razume zašto. Stoga su hirovi prirodna reakcija i ne treba grditi dete, možete mirno razgovarati.

ljutnja, dete
foto: Shutterstock

Možete izbeći greške u roditeljstvu ako se pridržavate sledećih pravila i ne idete predaleko:

1. Naučite da budete odgovorni. Deca uvek nastoje da imitiraju svoje roditelje, zato im budite dobar primer. Pustite dete da oseti sve posledice svojih želja, na primer, ako beba posegne za vrelim čajnikom, ne obazirući se na vaša upozorenja, onda ga pustite da ga dodirne prstom tako da oseti da je čajnik zaista vreo.

2. Pokažite snagu karaktera. Dozvolite svom detetu mnogo, ali stvorite određena ograničenja, odnosno pravila kojih se mora striktno pridržavati. Imajte na umu da morate da poštujete svoje starije i da preuzmete odgovornost za svoje zdravlje i učenje.

3. Održavajte svoja obećanja. U porodicama u kojima roditelji ne drže svoju reč, deca postaju nekontrolisana. Zato svoja obećanja shvatite što je moguće ozbiljnije.

Dete, Majka i dete
foto: Shuterstock

4. Pokažite detetu da se prema njemu uvek ponašate pozitivno. Ne bi trebalo da kritikujete svoje dete, posebno u prisustvu stranaca. Tako će odrasti u osobu sa kompleksima.

5. Pronađite nešto za svoje dete. Ako je dete talentovano za nešto(ples, muzika, pevanje, učenje stranih jezika, sport), imaće manje vremena za razne gluposti. Dosada je čest uzrok neraspoloženja.

6. Pohvalite svoje dete. Ne štedite na lepim rečima. Pričajte o svojim osećanjima, koliko ste zadovoljni kada vaše dete u nečemu uspe.

Savremena deca vole da koriste manipulaciju. Ako roditelji prestanu da se prepuštaju kricima i suzama, onda dete neće želeti da koristi ove metode. Zapamtite da je vaš glavni zadatak da odgajate samopouzdanu, svrsishodnu i srećnu osobu, a u 90% slučajeva to se postiže ličnim primerom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs