KAKO DA SAMO JEDNOM REČENICOM SMIRITE NAPAD BESA KOD DETETA: Zlatni savet psihologa koji svaki roditelj treba da zna

Psiholog i otac šestoro dece nudi jednostavan savet kako da u roku od nekoliko sekundi zaustavite histerični ispad kod svog deteta.

Vaše dete & vi
15:46h Autor:
KAKO DA SAMO JEDNOM REČENICOM SMIRITE NAPAD BESA KOD DETETA: Zlatni savet psihologa koji svaki roditelj treba da zna
Kako da izlive besa kod dece smirite samo jednom rečenicom, Foto: Shutterstock

Deca su u potpunosti nepredvidiva, a njihovo ponašanje može da zavisi od niza uticaja, njihovog raspoloženja i slično – što gotovo da ponekad ne može da ih kontolišemo.

Iako se već neko vreme mirno zabavljaju nekom igračkom – već narednog trenutka su postali nemirni, skaču, vršte, plaču… Razlog opet može biti bilo šta – od toga da im je igračka dosadila, da su je polomili ili im se jednostavno ne sviđa što ne obraćate previše pažnje na njih ili ste im u tom trenutku nešto zabranili.

Deca neretko imaju islive besa
Deca neretko imaju islive besa foto: Thinkstock

Psiholog i otac šestoro dece doktor Džastin Koulson ima delotvoran način da umirite dete koje proživljava izliv besa. U emisiji Nine's Parental Guidance izjavio je da je u tim trenucima nužno da priznate detetove emocije.

- Roditelji često preskoče disciplinovanje deteta ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dete poslušati i ućutati, ali niko ne želi to da čuje, čak ni odrasli kad su uznemireni, rekao je doktor Koulson, piše Žena.rs.

Zato predlaže roditeljima da prepoznaju detetove emocije i njihove uzroke i tako pomognu mališanu da samoreguliše svoje osećaje i da se smiri.

Prepoznajte detetove emocije i njihove uzroke
Prepoznajte detetove emocije i njihove uzroke foto: Shutterstock

- Ako nešto možete da imenujete, onda to možete i da ukrotite, dodaje.

Prema psihologu, taj proces se naziva emocionalno učenje i pomaže deci da razumeju različite emocije koje doživljaju, zašto se javljaju i kako se sa njima nositi.

Pomozite deci da razumeju emocije
Pomozite deci da razumeju emocije foto: Shutterstock

- Zamislite da vas nešto uznemiri i partner vam kaže da se smirite, a vi kipite od besa. Verovatno biste poludeli još više. Ako neko treba da se smiri, onda prvo imenujte emociju koju oseća. Tako će se osetiti shvaćeno i sigurno će moći da počne da sam ukroti tu emociju. Stvarnost je da je život nepravedan, ali roditelji imaju obvezu da uče svoju decu društveno prihvatljivom ponašanju, rekao je doktor, prema čijem mišljenju najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs