Korisni saveti

Pomozite svom školarcu: Na šta treba da obratite pažnju na početku nove školske godine

Kada počne ova velika promena u mališanovom životu, pomozite mu odgovarajućom pripremom i psihološkom podrškom. Najbolje je da mu predočite i lepe, ali i manje lepe strane škole, odnosno da budete realni
Vaše dete & vi
01:30h Autor:
Pomozite svom školarcu: Na šta treba da obratite pažnju na početku nove školske godine
Foto: Shutterstock

Polazak u školu je za dete velika promena, koja može da bude i te kako stresna, prenosi Yumama.com. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Ukoliko posmatrate prvi razred samo kroz gradivo koje dete treba da savlada, znači da ne vidite druge brojne teškoće koje ga očekuju. Ako je ono u okviru vrtića prošlo predškolski program (što je po sadašnjem Zakonu obaveza, pa se podrazumeva), delimično će mu biti olakšano usvajanje gradiva.

Šta sve očekuje đaka prvaka

Međutim, ne zaboravite da upravo u prvom razredu vaše dete prvi put:- ima učiteljicu ili učitelja, tj. prvi veliki autoritet nakon vas- počinje da uspostavlja radne navike i da usvaja obaveze.

Istovremeno, od deteta se očekuje da bude mirno na času, da pažljivo sluša učiteljicu, da ne zaboravlja da ispunjava svoje obaveze (od pisanja domaćih zadataka, pa do prenošenja poruka roditeljima), da "fokusira" pažnju.

Manja uključenost očeva rezultuje većim problemima sa decom. OVDE saznajte više o tome.

Takođe, dete u prvom razredu uspostavlja najrazličitije odnose sa vršnjacima. Ima potrebu da zauzme odgovarajuće mesto u svom odeljenju, ima najboljeg druga ili drugaricu, prvu školsku simpatiju.

Mislite li da je to lako za dete koje je naviklo da bude "centar sveta" u svojoj najbližoj okolini, koje se do polaska u školu samo igralo, pa i sva znanja u vrtiću sticalo kroz igru?

Prizovite u pomoć vaše sećanje

Kako ste se vi snalazili u prvom razredu? Možda se, sa ove distance, sećate početaka svog školovanja kao "zlatnog perioda", jer znate šta vas je sve sačekalo kasnije! Međutim, vaše dete ne zna šta ga očekuje nakon prvog razreda, jer nema sa čime to da uporedi.

OVDE saznajte kako jedan profesor smatra da genetskim čipovanjem deca mogu da dođu do boljih rezultata u školi.

Pomozite svom školarcu

Zato, kada počne ova velika promena u mališanovom životu, pomozite mu odgovarajućom pripremom i psihološkom podrškom. Najbolje je da mu predočite i lepe, ali i manje lepe strane škole... odnosno da budete realni.

Veoma je važno da i vi organizujete vaše septembarske dane, tako da budete što prisutniji uz dete. Postavite se kao podrška, pokažite maksimum interesovanja. Potrudite se da dete ne stekne negativnu sliku o školi, da ne oseti otpor već od prvog razreda. U tom slučaju ćete morate da uložite mnogo napora da se početni problemi otklone.

Koji su najinteresantniji načini da pitate dete kako mu je bilo u školi danas saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs