disciplina

NAJBOLJE NAVIKE IZ VOJSKE KOJE STVARAJU DISCIPLINU: Mnogi su ih zaboravili, a od velike su koristi za VASPITANJE DECE

Najbolji način da se dete disciplinuje je primenjivanje metoda koje se koriste u vojsci, a na koje mnogi zaboravljaju.

Vaše dete & vi
Autor:
NAJBOLJE NAVIKE IZ VOJSKE KOJE STVARAJU DISCIPLINU: Mnogi su ih zaboravili, a od velike su koristi za VASPITANJE DECE
Metode za disciplinovanje dece, Foto: You Tube / Printscreen

Stvaranje disipline je jedna od važnijih stvari u životu i od velike je pomoći u obavljanju određenih funkcija. Reč je koja predstavlja sinoinim za vojsku, vojnička disciplina je upravo ono što bi bilo poželjno primeniti u vaspitavanju dece.

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja su se decenijama primenjivala u vojsci, iz kojih dosta toga mogu da nauče, kako roditelji tako i deca.

Mama i deca
Mama i decafoto: Shutterstock
  1. U vojsci se ustaje u 6 sati svakog jutra, nakon čega se vojnici brzo oblače i nameštaju svoj krevet, čaršavi moraju biti perfektno zategnuti , a ako to ne bude tako vojnik će morati da se više potrudi i počne ispočetka. Dok neka deca provedu pola dana u krevetu i dok njihove majke umesto njih nameštaju krevete ovo se i ne čini kao strogo pravilo.
  2. Lična higijena je vrlo važna u vojsci. Ne postoji vojnik koji je ujutru zaboravio da se umije.
  3. Vojnici svakodnevno sređuju i čiste prostorije u kojima borave, i to je jedna od dnevnih rutina. Danas roditelji često štede decu kada su kućni poslovi u pitanju, te sve poslove obavljaju umesto njih. Aktivacija dece u kućnim poslovima pospešuje stvaranje koristnih navika za život.
    Dete
    Detefoto: Shutterstock

  4. Vojnici nikada ne preskaču doručak i svakog dana imaju tri obroka u isto vreme. Oni ne mogu da budu izbirljivi kada je hrana u pitanju, jedu šta im se servira makar to svakog trećeg dana bio vojnički pasulj, za koji bivši vojnici kažu da je jedno od najukusnijih jela ikada.
  5. Vojnici se rekreiraju svakoga dana. Ima dece koja ne vole časove fizičkog i koja izmiišljaju svakakve razloge kada treba da potrče ili udare loptu. Pravilan rast i fizički razvoj najmlađih su podjednako važni kao i razvoj zdravih navika.
  6. U vojsci se mnogo pažnje poklanja pravilnom držanju tela, dok u svakodnevnom životu raste broj dece sa defomirtetima kičme.

Poznato je koliko su vojnici disciplinovani i poslušni što se za jedan deo današnje dece ne može reći. Iako roditelji ne treba da se ponašaju kao generali, tako ni deca ne treba da podcenjuju njihov autoritet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs