PORODICA I DECA

AKO NE ŽELITE RAZMAŽENO DETE: Obavezno uradite ovo!

Mnogi roditelji se odlučuju za to da imaju najmanje dvoje dece, vođeni razmišljanjem da će svoje jedno dete ako ostane jedinac sigurno razmaziti.

Vaše dete & vi
Autor:
AKO NE ŽELITE RAZMAŽENO DETE: Obavezno uradite ovo!
Foto: Shutterstock

Iako ne postoje garancije da će tako biti u 100% slučajeva, veće su šanse svakako da će jedno dete biti više razmaženo od one dece kojih u porodici ima dvoje ili više.

Više je nego lako razmaziti bilo koje dete, a naročito ono koje je jedinac u porodici. Zamislite samo tu količinu ljubavi i pažnje koju imate samo za sebe 24/7. Međutim, obasipanje deteta ljubavlju je jedna, a stvaranje razmaženog derišta od njega sasvim druga stvar. Ako želite da izbegnete opasnost i od toga da razmazite svog mališana, obratite pažnju na savete.

VAŽNO JE DA POSTAVITE JASNE GRANICE I PRAVILA

Postavljanje ograničenja je jedan od najboljih načina da se izbegnu problemi sa dečijim ponašanjem. Takođe, granice služe i da dete ne postane razmaženo. Bez jasnih pravila deca ne znaju šta je dozvoljeno, a šta ne. Vaš jedinac je možda navikao da dobije ono što želi kod kuće, u razumnim granicama, ali on mora da shvati da ga svet neće tretirati na takav način.

Deca, Roditeljstvo, Majke, Zaposlene Majke
foto: Shutterstock

NEMOJTE DOZVOLJAVATI MOLJAKANJE

Budite vrlo jasni u pogledu toga da preklinjanjem i plakanjem dete od vas nikad neće dobiti ono što želi. Ne postoji dete na svetu koje se makar jednom nije poslužilo moljakanjem, kada je nešto žarko želelo. „Molim te, molim te, molim te mama stvarno to želim“ su reči pred kojim roditelji jedinaca uglavnom popuštaju, smatrajući da nemaju kome drugom ni da popuste osim svom detetu. Ali, to je pogrešan put. Ako je vaš odgovor „NE“, on bi takav trebalo i da ostane.

DODELITE DETETU IZVESNE ODGOVORNOSTI

Dodela odgovornosti je još jedan od odličnih načina da sprečite svoje dete da postane razmaženo. Što je dete mlađe ono će spremnije dočekati svoje odgovornosti i biće srećno što vam pomaže. Odgovornosti u kući su one koje dete uče da ništa nije besplatno, odnosno da mora dobro da se potrudi ako želi da dobije vreme za crtane filmove, slatkiše ili neku novu igračku. Osim toga dete će kako bude raslo imati naviku da sređuje svoju sobu, umesto da to vi radite.

Deca, Roditelji, Kupovina, Igračke
foto: Ilustracija / Shutterstock

DOPUSTITE DETETU DA DOŽIVI RAZOČARENJE

Teško je gledati svoje dete kada je zbog nečeg razočarano. Roditeljima jednog deteta to još teže pada, jer je to dete njihova najveća radost u životu i oni žele da ga zaštite od svih loših stvari na njemu. Međutim, stručnjaci tvrde da je zaista neophodno da dete shvati da neće sve uvek da se dogodi onako kako je zamišljalo. To je teška lekcija, ali je od suštinske važnosti za izgradnju karaktera. Ona dete uči da ne odustaje od svojih ciljeva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs