Korisno znati

Jednostavni načini: Izborite se s mučninom kod dece tokom putovanja!

Ukoliko i vaš mališan pati od jakih mučnina za vreme vožnje, vreme je da primenite nekoliko trikova koji će ih ublažiti
Vaše dete & vi
00:44h Autor:
Jednostavni načini: Izborite se s mučninom kod dece tokom putovanja!
Foto: Shutterstock

Mučnine koje se javljaju za vreme putovanja nisu retke kod odraslih, ali se one najčešće javljaju kod najmlađih putnika, piše Yumama.com.

Kako navode stručnjaci, izazivaju ih neuobičajeni i učestali pokreti tela, odnosno prevoznog sredstva u kojem se nalazite. Naime, ponavljanje ovih pokreta, koji nastaju usled vožnje krivinama i preko "ležećih policajaca" ili turbulencije aviona, šalju mozgu važne poruke. Mehanizmi za uspostavljanje ravnoteže šalju unutrašnjem uhu signale različite od onih koje prima čulo vida, zbog čega mozak dobija zbunjujuće poruke.

OVDE pročitajte kako da naučite vašu ćerku da od malih nogu bude dama.

Najčešća posledica takvog delovanja pokreta je mučnina, a mogu se javiti i znojenje, glavobolja, bledilo ili pojačano lučenje pljuvačke.

1. Ipak, postoji nekoliko jednostavnih načina da se predupredi nastanak mučnina:

2. Pre putovanja, važno je izbegavati "tešku" hranu, baš kao i tokom putovanja. Tu, svakako, spadaju i začinjena i masna hrana.

3. Svedite pokrete deteta na minimum. Na primer, ako je dete starije, trebalo bi da sedi na prednjem sedištu, odnosno iznad krila, ukoliko putujete avionom.

OVDE pročitajte kojih šest stvari vaše dete mora da nauči.

4. Obezbedite dovoljnu količinu vazduha. Vožnja automobilom ili autobusom je veoma zahvalna upravo jer omogućava dovoljno provetravanja ili sedenje pored otvornog prozora.

5. Pomozite detetu da zaspi. Ispričajte mališanu njegovu omiljenu priču kako bi utonuo u san.

6. Ne dozvolite detetu da čita ili gleda film jer to može pojačati osećaj mučnine.

7. Stručnjaci savetuju da dete ne gleda predmete i bića u pokretu za vreme vožnje. Posavetujte zato mališana da, umesto da pogledom prati kuće u trku, ptice i druge automobile, usmeri pogled prema horizontu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs