ZDRAVLJE ŽENE I BEBE

DOKTOR VOJISLAV PERIŠIĆ: Evo šta je muž dužan da obezbedi ženi koja doji!


Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić, specijalista pedijatrijske gastroenterohepatologije i digestivne endoskopije govorio je u tv gostovanju o važnosti dojenja.

Vaše dete & vi
14:44h Autor:
DOKTOR VOJISLAV PERIŠIĆ: Evo šta je muž dužan da obezbedi ženi koja doji!
Foto: PrintscreenJutjub/PRVA

Doktor Vojislav Perišić se gostujući u "Jutru" na TV Prva osvrnuo i na situacije kada novopečena majka nema dovoljno mleka.

- Dojenje je sveta dužnost svake majke, dojenje se mora poštovati, ali moramo i razumeti i podržati majku koja kaže: "Ja imam sve manje mleka, beba mi nije zadovoljna", rekao je dr Perišić i nastavio:

- To su dva hormona koja svaka žena luči: prolaktin i oksitocin. To je interesantan spoj; beba je na dojci, uzima bradavicu, a neuralni signal ide u mozak i mozak luči dva hormona koji utiču na mlečnu žlezdu. Ja sam svojim očima video ženu kojoj za vreme dojenja ide mlaz mleka, to je onaj oksitocin koji utiče da mlečna žlezda pumpa mleko. Gluposti su da veličina grudi utiče na produkciju mleka. To svaka majka može".

Perišić je akcentovao da je dojenje i podsticanje dojenja jako dobro, ali da je veliki problem stres porodilja:

"Kada majka dođe kući ona mora da bude i dobra majka - da beba napreduje, da je doji, da napreduje, i dobra supruga, i dobra snaja, da joj dolaze gosti, na nju padne toliko obaveza da ne zna na koju pre da odgovori. Ali njen najvažniji zahtev je mleko za bebu. Dakle, ona mora da se opusti, odmori, da se stvore uslovi za nju. Glavno je da se odmori intelektualno i emocionalno da bi dojila bebu, a posebno u u prva tri meseca, oni su krucijalni. Stres majke je glavni faktor koji utiče na to da se mleko smanji".

"Majka dojilja je zakon, a suprug treba da radi sve u kući i da na nju padne samo briga za bebu i igra sa bebom", zaključio je doktor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs