NE POSTOJE DVA ISTA DETETA

NEKI SU ROĐENE VOĐE, NEKI POVEČENI, NEKI PLAŠLJIVI: Svako dete je jedinstveno, odgajajte ga prema njegovom karakteru!

Vaspitanje nije univerzalna disciplina, jer svako dete na ovom svetu je različito i zahteva upravo takav pristup.

Vaše dete & vi
Autor:
NEKI SU ROĐENE VOĐE, NEKI POVEČENI, NEKI PLAŠLJIVI: Svako dete je jedinstveno, odgajajte ga prema njegovom karakteru!
Foto: Profimedia

Svako dete je posebno, a vaspitanje nije ujednačena praksa. Pružite svojoj deci način vaspitanja koji im je potreban, zasnovan na njihovim karakternim osobinama.

Nesumljivo, deca se ponašaju i odgovaraju na situacije različito, bez obzira na to što odrastaju u istoj porodici i istom domu, odgajana na isti način. Prema istraživanjima američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (National Center for Biotechnology Information) koji je deo američke Nacionalne biblioteke medicine, ne postoji dete istoga karaktera.

Ako ste roditelj više od jednoga deteta, ovo može da vam zvuči frustrirajuće. Ali dobro je znati da svako dete ima drugačiju ličnost. Jednostavno, ne možete pretpostaviti da vaspitne metode koje funkcionišu kod vašeg starijeg deteta, odgovaraju i mlađem detetu. Ali kako to sve uskladiti?

Upoznajte ličnost svakog detata

Jedan od načina da rešite ovaj problem je da otkrijete ličnost vašeg deteta i pronađete pozitivne metode vaspitanja koje možete da primenite. Kako biste što bolje prepoznali šta odgovara vašem detetu, donosimo vaspitne savete za različite ličnosti dece.

Hrabro dete

Ovakva deca su nezavisna, odgovorna i rođene vođe. Školske i kućne obaveze često izvršavaju bez potrebe da ih neko podseća i trude se da budu produktivna.

Ali, ponekad znaju da budu prilično zahtevna i imaju potrebu da kontrolišu okolnosti. Umesto da se s njima sukobite zbog takvog ponašanja, omekšaćete ih podsticanjem na aktivnosti koje dovode u ravnotežu potrebu da vode i razvijaju odmerenost.

Jedan od načina je uključenost u sportske aktivnosti koje razvijaju socijalne veštine, prijateljsko takmičenje, disciplinu i veštinu pažljivog donošenja odluka. Kroz sport će shvatiti da dominacija nije najvažnija, nego komunikacija s vršnjacima a zatim i da su pristojnost i uvažavanje drugih temelj kvalitetnih odnosa.

Energično dete

Deca koja poseduju ovu ličnost nikad se ne umaraju, a kada ne rade ništa, žale se da im je dosadno. Sa ovakvom decom potrebno vam je puno strpljenja i razumevanja jer često znaju da sebe dovedu u nezgodne situacije.

Da odmah razjasnimo, ne mora svako energično dete da ima poremećaj pažnje. I postoje različiti načini kako pozitivnim pristupom možete da motivišete aktivnu decu.

Jedan od načina je da im omogućite dovoljno vremena za slobodnu igru, uz uslov da ih naučite kako da se igraju na miran način. Možete da pregovarate sa detetom u stilu da će moći da se igra sat vremena duže ako ne bude stvaralo nepotrebnu buku ili napravilo neku štetu.

Takođe, skakanje, vrištanje i ostale aktivnosti dopustite uz uslov da se dešavaju napolju, tamo gde dete ne može ništa da razbije, niti da povredi sebe ili druge.

Drugi je pristup da dete uključite u muziku. Prema poslednjim istraživanjima, muzika smiruje aktivnost mozga kod mlađe dece i omogućuje bolju kognitivnu funkciju.

Društveno dete

Ova deca su prijateljski raspoložena, ekstroverti i vrlo vesele naravi. Vreme vole da provode sa svojim vršnjacima. Uživaju u timskim sportovima, ali i ostalim aktivnostima u kojima učestvuju zajedno sa prijateljima. Brzo se prilagođavaju novim okolnostima.

Jedino što morate da pazite sa ovakvom decom: ne dopustite im da uđu u loše društvo. Vaša najvažnija dužnost je da znate s kim se druži vaše dete, zato pokušajte da vaš odnos sa detetom bude što transparentniji i kvalitetniji.

Ako dođete u situaciju da niste zadovoljni društvenim okruženjem u kom se dete našlo, prvo se bavite ponašanjem vašeg deteta, a izostavite kritikovanje njegovih prijatelja.

Sa ovakvim detetom je važno da održavate iskren odnos. Kada uspete u tome da vam dete veruje i da iskreno izražava svoje stavove, možete da se smatrate srećnim što imate klinca koji se odlično snalazi u bilo kom društvenom okruženju.

Ozbiljno dete

Ova deca su introverti, mudri i vrlo logičnih razmišljanja. Sve analiziraju pre nego što dođu do nekog zaključka. Više vole da provedu vreme uz knjigu nego u gužvi na nekom dečijem slavlju.

Koliko god da vam je drago što vam je dete ozbiljno, morate da znate da se takva deca vrlo često muče s perfekcionizmom. Jednostavno, sve žele da urade savršeno inače su vrlo frustrirana.

Umesto da ih podržavate u perfekcionizmu, usmerite ih na izvrsnost koja ne zahteva savršenstvo, nego ih usmerava na savladavanje životnih neuspeha koji su normalni. Ne postavljajte pred njih prevelika očekivanja jer će pokušati da ih ispune a da pritom možda to ne žele, nego to čine radi vašeg očekivanja.

Osetljiva deca

Ova deca su sklona različitim emotivnim reakcijama i mogu da plaču satima, a može da ih oneraspoloži i najmanja sitnica. Ali ova deca su pre svega motivisana empatijom i razumevanjem. Koliko god da vam se ponekad čini da je vaše dete komplikovano, ne zaboravite, nikad ne zanemarujte njegova osećanja.

Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji naprave u vaspitanju je rečenica: ‘Ajde, prestani da plčeš!’ Što više budete ignorisali detetova osećanja, ono će se više boriti s tim da ih potisne ili prilagodi okolini, što može da prouzrokuje anksioznost.

Osetljivoj deci omogućite vreme u kom će moći da izraze svoja osećanja bez srama i osećanja krivice. Pokušajte da ih preusmeravate na smirujuće aktivnosti kao što su crtanje, slaganje kockica, bojenje, pisanje. Ako ih disciplinujete, neka to bude nežno, objašnjavajući im pritom zbog čega to radite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs