VASPITANJE DECE

Ovako se od deteta pravi čovek, tvrdi čuveni ruski pedijatar:"Ti nisi centar svemira!"

Srećno dete je, pre svega, ono koje je zdravo, a tek potom ono koje ume da čita i svira violinu – tvrdi dr Jevgenij Komarovski, jedan od najpriznatijih svetskih pedijatara, TV voditelj i autor knjiga o najmlađima.

Vaše dete & vi
19:22h Autor:
Ovako se od deteta pravi čovek, tvrdi čuveni ruski pedijatar:"Ti nisi centar svemira!"
Foto: Shutterstock

Poznat po tome što uvek daje konkretne i direktne savete roditeljima, koji se pritom vrlo uvažavaju, ukrajinski stručnjak kaže da su sreća i zdravlje porodice najvažniji za pravilan razvoj mališana. Insistira na tome, ali i dodaje:

"Porodica bi trebalo da se ponaša ne shodno interesima deteta, već svih članova kao celine. Ne mogu da zamislim da moje dete dobije čokoladu i da je ne podeli na četiri dela. Ti nisi centar svemira. Mi kao porodica – to je centar svemira", to treba reći mališanu. Dobri ljudi uvek, svuda i prema svima su dobri. Zato podeli sve dobro: raspoloženje, hranu, stvari. Ne kukaj."

Dobrota se uči u detinjstvu. Dete mora da deli čokoladu sa svima. Mora!

Komarovski tvrdi i da je srećan mališan onaj koji ima i mamu i tatu, ali koji imaju vremena, ne samo da vole njega nego i jedno drugo. Zato zdravlje deteta u najvećoj meri zavisi od roditelja pa, objašnjava pedijatar, ni najbolji lekari ne mogu da mu pomognu ako tu nešto "škripi".

"Siguran sam u to da se većina rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju roditelji i medicinski radnici. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o mališanu najveći je zadatak za oca. Tata je taj čija je obaveza da rešava probleme sa rodbinom i komšijama. Da bi se detetu usadilo poštovanje prema ocu, trebalo bi ga stalno stavljati u situacije u kojima će mališan jasno videti da je on u tom momentu onaj koji je pametniji i jači", ističe dr Komarovski.

"Tata može ono što ja ne umem, ali on će me tome naučiti." Vrlo je teško staviti dete u takve situacije ako je otac sa njim u kontaktu samo jednom dnevno, i to tek kada umoran dođe s posla.

"Ali je zato veoma lako zadobiti poštovanje kada ste sa detetom na pecanju, kada sa njim zajedno nešto radite i gradite, kada ste mu primer. Teško je teoretski biti lider", objašnjava doktor.

Savremeni način života nas ometa da to postanemo. Moderni očevi mnogo rade da bi zaradili, ali mališan to ne može da shvati, jer se poštovanje ne gradi rečima, već delima. Zato dete za ruku i pravac u prirodu!

100% odraslih zna da napravi dete, ali 99,9% ne zna kako se stvaraju ljudi.

Idite na pecanje, sport ili se bavite poslovima u dvorištu. Budite mu primer – poručuje Komarovski, koji kaže da 100 odsto odraslih zna kako se prave deca, ali 99,9 odsto ne zna kako se stvaraju ljudi, dok najmlađi imaju problem sa iskazivanjem poštovanja prema roditeljima.

Pedijatar ima savet za one čiji su mališani stalno bolešljivi. On tvrdi da bi im u tom slučaju najviše prijao odlazak na selo, nije bitno koliko je udaljeno od mesta boravka, već samo da ima šumu ili reku. To može da ima bolji učinak na njegovo zdravlje nego, kako kaže, odlazak na letovanje na Sredozemnom moru, u hotelu sa pet zvezdica.

"Zaboravite na hotel sa 5 zvezdica - idite na selo!"

"Kada mi dolaze roditelji bolešljive dece, često im savetujem i da nabave psa, jer je on realan razlog da natera roditelje da dva puta dnevno izvedu i mališana u šetnju", kaže doktor.

(Stil.kurir.rs/Mojpedijatar)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs