Saveti za roditelje dečaka

Vaspitajte ga na pravi način: Kako da vaš sin postane džentlmen

Džentlmeni poštuju vaše mišljenje čak i kada se s njim ne slažu, štite slabije od nasilnika - saznajte kako da vaš mališan bude dečak za ponos
Vaše dete & vi
09:14h Autor:
Vaspitajte ga na pravi način: Kako da vaš sin postane džentlmen
Foto: Thinkstock

Sigurno želite da vaš mališan bude kulturan i vaspitan dečak za ponos. Evo nekoliko saveta za roditelje dečaka, piše Yumama.com.

Ko su džentlmeni

To su muškarci koji nam otvaraju vrata, koji pomažu neznancu da promeni gumu na automobilu, koji vam svakom osmog marta poklanjaju cvet. Oni poštuju vaše mišljenje čak i kada se s njim ne slažu, štite slabije od nasilnika, uvek kažu "izvolite" i "hvala". A kako je muškarac postao takav? Najverovatnije je imao mamu koja ga je vaspitala da bude baš takav – džentlmen!

1. Učite ga da vodi, umesto da prati

Niko ne želi da mu dete postane "ovca" – da jednostavno ide za gomilom bez razmišljanja. Naročito je rizično ako se deca ovako ponašaju u tinejdžerskim godinama. Zato treba ohrabriti dečaka da samostalno donosi odluke i da uči iz ishoda takvih akcija. Neka vaše dete bude nezavisno i puno samopouzdanja.

Roditelji, kojih 20 činjenica ne smete da zaboravite saznajte OVDE.

2. Naučite ga da je u redu ponekad izgubiti

Iako bismo to voleli, ne možemo svi uvek biti pobednici. Neka vaš mališan nauči da pobeđuje sa stilom, ali i da na poraz gleda kao na priliku da nešto nauči. Ohrabrite ga da na adekvatan način pokaže svoje razočaranje i da uči iz grešaka. Na taj način, on će znati kako da se ponaša naredni put da bi pobedio. To su lekcije koje će mu koristiti i van igre – tokom sazrevanja, moraće da se suoči sa situacijama koje nisu po njegovoj volji.

3. Naučite ga poštovanju

Dok odrasta, vaš mali gospodin shvatiće da je svet pun različitosti i da svako ima svoje mišljenje. Različiti stavovi, uočiće, neće se uvek poklopiti s onim što on smatra ispravnim. Tako će ono u šta vaše dete veruje biti dovedeno u pitanje. Stavite mu do znanja da je u redu izraziti neslaganje s tuđim mišljenjem i imati dovoljno vere u sebe.

O bontonu za dete i kako do savršenog ponašanja kroz igru saznajte OVDE.

4. Naučite ga da bude zahvalan

Gledajte druge u oči dok govore, rukujte se s njima. Ne propustite da uvek pokažete lepo vaspitanje. Iako je zahvaljivanje sitan i jednostavan način društvene interakcije, ono pokazuje vaše manire, a to je nešto što vaš sin, kao budući džentlmen, mora naučiti od vas.

5. Naučite ga da kanališe energiju

Svima nam je potreban način da usmerimo svoju radost ili stres – pa čak i deci. Dopustite svom detetu da se izbori s problemom i emocijom na način koji odgovara njegovim godinama i interesovanjima. Tokom odrastanja, on će pronaći pravi način da se opusti i izbaci iz sebe stres.

6. Naučite ga da bude iskren

Neka vaš sin shvati važnost iskrenosti. Objasnite mu razliku između čuvanja tajne koja ne sme ostati tajna (na primer, da je neki njegov drugar maltretiran) i sitnih tajni koje su drugima krupne (na primer, da se njegovom drugaru dopada Jelena iz 6-2).

Kako treba da izgleda uspešno vaspitanje u prvim godinama vašeg deteta pročitajte OVDE.

7. Naučite ga da bude velikodušan

Pokažite svom sinu da velikodušnost ne mora da bude povezana isključivo s novcem. Ako tati treba pomoć s čišćenjem garaže ili je njegov prijatelj izgubio loptu i ne može sam da je pronađe, predložite mu da se uključi i pruži im pomoć. Budite kreativni, ali počnite sitnicama – recimo, zamolite ga da donese račune iz sandučeta, sipa vam čašu soka. Pružite mu priliku da oseti ponos nakon učinjenog dobrog dela i da nauči da je njegovo vreme i ljubav mnogo vrednija od novca.

A kako da vaša ćerkica postane dama saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs