Veoma važno

DR DANIJELA TODOROVIĆ, SPECIJALISTA PEDIJATRIJE: Evo kako da prepznate urinarne infekcije kod dece i kako ih lečiti

Pogledajte dobro svoje dete, ako ima visoku temperaturu i ponaša se ovako, u pitanju je urinarna infekcija

Vaše dete & vi
Autor:
DR DANIJELA TODOROVIĆ, SPECIJALISTA PEDIJATRIJE: Evo kako da prepznate urinarne infekcije kod dece i kako ih lečiti
Foto: Shutterstock

Uz respiratorne infekcije, u detinjstvu su česte i upale urinarnog trakta. Zahvatajući različite delove ovog veoma značajnog sistema, javljaju se kod mališana oba pola i svih uzrasta. Ipak, češće su kod devojčica, najčešće kod dece do pete godine.

Zbog čega se ovi problemi uopšte javljaju, kako se dijagnostikuju i leče, govori nam dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije.

"Kada bakterije dospeju u urin koji je u normalnim okolnostima ne sadrži bakterije niti druge mikroorganizme - sterilan je. Većinu infekcija izazivaju bakterije koje, inače, čine normalnu crevnu floru (ešerihija koli, enterobakter, klebsijela, proteus), ali ako se nađu u urinarnim putevima, izazivaju obolevanje." *Zašto su devojčice podložnije?

"Uretra se kod dečaka i devojčica razlikuje po dužini i okolnim strukturama, što je od bitnog značaja za način nastanka infekcije. Blizina otvora uretre i creva kod devojčica olakšava put bakterijama, ali nisu pošteđeni ni dečaci."

*Od čega zavisi klinička slika?

"Od uzrasta, pola, lokalizacije, prisustva anatomskih i funkcionalnih faktora rizika, od prethodnih infekcija. Česte su kod dece koja imaju neku anomaliju ili disfunkciju u urinarnom sistemu koja podrazumeva nepotpuno pražnjenje bešike. I opstipacija može da bude faktor rizika."

*Starije dete može da nam kaže šta ga muči, kako da prepoznamo urinarnu infekciju kod bebe?

"Bebe i deca do tri godine ispoljavaju niz različitih simptoma. Treba posumnjati na urinarnu infekciju kada imaju povišenu temperaturu, ako su plačljiva i razdražljiva, lošeg opšteg stanja. Mogu da odbijaju obroke, budu pospana, bezvoljna, što kod novorođenčadi i odojčadi rezultira nenapredovanjem. Javljaju se i povraćanje, proliv, miris i boja urina su izmenjeni, a na infekciju može da ukaže i ojed u pelenskoj regiji koji se ponavlja i dugo traje."

*Da li su isti simptomi i kod upale bešike i bubrega?

"Temperatura retko prelazi 38,5 stepeni kod cistitisa, dok je kod infekcije bubrega (pijelonefritis) temperatura preko 39. Kod mališana od tri do pet godina simptomi nekad podsećaju na gastrointestinalne tegobe, a kod starijih se javljaju peckanje, bol pri mokrenju ili u predelu mokraćne bešike, učestali nagon za mokrenjem, umokravanje, promena boje i mirisa urina."

*Da li je obavezna analiza urina kod svake infekcije?

"Jeste, rade se analiza urina sa sedimentom i urinokultura iz istog uzorka mokraće. Ako rezultati pokažu veći broj eritrocita (preko 5), leukocita (preko 10), dosta bakterija, ponekad nitrita, sumnja se na urinarnu infekciju, a ako se urinokulturom izoluje više od 100.000 bakterija u mililitru mokraće, potvrđuje se postojanje urinarne infekcije."

*Šta se dešava ako se u nalazu otkrije više vrsta bakterija?

"Ovakav nalaz obično ukazuje da je uzorak kontaminiran i da analiza mora da se ponovi."

*Postoji li efikasna terapija za sve vidove urinarnih infekcija?

"Terapija je antibiotska: nakon kliničkog pregleda i laboratorijskih analiza mokraće (KKS+LF, CRP, analiza urina sa sedimentom), može se do rezultata urinokulture primeniti antibiotik širokog spektra dejstva. Tada se nastavlja antibiotska terapija, koja se, u zavisnosti od antibiograma, može korigovati."

*Koliko dugo traje lečenje?

"Obično 10 dana, a uz nju se primenjuje i simptomatska terapija ako se javi povišena temperatura. Naravno, savetuje se i povećan unos tečnosti." *Da li je to sve?

"Najmanje tri dana od završetka antibiotske terapije treba da se uradi kontrolna analizu urina."

*Šta još savetujete roditeljima?

"Roditelji posle preležane urinarne infekcije treba da obezbede UZ pregled urotrakta. Naime, ako se pokaže prisustvo određenih anomalija, potrebno je da dete pregleda nefrolog ili urolog koji će odrediti lečenje i spasti ga novih infekcija."

*A šta posebno treba da znaju roditelji devojčica?

"Sve odmalena treba učiti pravilnoj i redovnoj higijeni, devojčice posebno da se brišu od uretre prema čmaru, a higijenu sprovode blagim sredstvima: pH vrednost treba da bude ista pH vrednosti intimne regije (održava se normalna flora u genitalnoj regiji, sprečavaju bakterije da idu prema bešici i bubrezima)."

*Kakav veš preporučujete?

"Pamučni, genitalije moraju da dišu. Ne treba zaboraviti ni redovno i potpuno pražnjenje bešike. I to se uči, kao i adekvatno pražnjenje - stolica."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs