Istraživanje

Žele da rade: Zaposlene mame više ne osećaju krivicu jer nisu sa decom

Od 900 ispitanih majki, gotovo polovina (48 procenata) rekle su da ih posao za koje su plaćene čini srećnijima. A trećina majki domaćica je priznalo da bi volele da imaju posao, dok je 52 odsto ispitanih reklo da je ostajanje u kući teže nego odlaziti na posao, pokazala je britanska studija
Vaše dete & vi
10:56h
Žele da rade: Zaposlene mame više ne osećaju krivicu jer nisu sa decom
Foto: Shutterstok

Dugo se smatralo da zaposlene majke izjeda osećaj krivice jer nisu kod kuće sa svojom decom. Ipak, novo istraživanje je pokazalo da to nije više slučaj, već da svega 13 odsto ispitanih kaže da se osećaju krivim jer najviše vremena provode van kuće. Zapravo, zaposlene majke pokazuju veću svest o svom životu od onih koje ostaju kod kuće, sudeći prema Mumsnet-u.

Od 900 ispitanih majki, gotovo polovina (48 procenata) rekle su da ih posao za koje su plaćene čini srećnijima. A trećina majki domaćica je priznalo da bi volele da imaju posao, dok je 52 odsto ispitanih reklo da je ostajanje u kući teže nego odlaziti na posao.

Na poslu su najsrećniji oni koji najmanje razmišljaju, a opširnije o tome pročitajte OVDE.

"Često, kada kažemo "zaposlena majka", pomislimo na maltretiranu, siromašnu ženu koja trči od posla do školske kapije i nikada nema ni sekund slobodnog vremena. Ali, realnost je ipak komplikovanija. Većina želi da radi, pa čak i više radnih sati", rekla je Džastin Roberts, direktorka sajta koji je radio istraživanje.

"Mnogi roditelji smatraju da im vreme koje provode bez dece pruža dodatnu energiju kako bi mogli da im se posvete u potpunosti kada su zajedno, tako da je možda vreme da se oslobodimo tog klišea oko osećaja krivice zaposlenih majki", dodaje Roberts.

Koliko je aktivna majka, biće i dete, a OVDE saznajte više o tome.

Nezaposlene majke

koje su učestvovale u istraživanju izjavile su da se nisu osećale cenjenima od strane drugih i da su se previše prepustile svojoj deci ostajući kod kuće. Skoro polovina ispitanica su izjavile da ih majčinstvo nije ispunilo u potpunosti.

A samo petina je izjavila da može da se poistoveti sa slikom zadovoljne majke. Međutim, postoje i drugačija mišljenja.

"Srećna mama je dobra mama, ali moramo uvek da posmatramo stvari iz perspektive deteta. Deca postaju otporna kada imaju dobru, doslednu jedan-na-jedan brigu, naročito dok ne napune 2 godine", smatra Su Palmer, stručnjak za razvoj deteta.

Kako izgleda uspešno vaspitanje u prvim godinama deteta pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs