C reaktivni protein

Povišen CRP kod dece: Na šta upućuje protein jetre i koje vrednosti su kritične

Za CRP se kaže da je to opšti marker, što znači da on ukazuje na to da upala u organizmu postoji, ali ne i odakle upalni proces potiče

Vaše dete & vi
Autor:
Povišen CRP kod dece: Na šta upućuje protein jetre i koje vrednosti su kritične
Foto: Shutterstock

Iako mnogi roditelji ne znaju značenje skraćenje CRP, oni su upoznati sa time da njegove vrednosti mogu ukazati na to da li je dete ima virusnu ili bakterijsku infekciju.

Ovaj podatak je veoma važan, jer otkrivanjem o kakvoj infekciji je reč, doktori lakše mogu postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Takođe, ova analiza doprinosi smanjenju nepotrebne upotrebe antibiotika.

Ipak, roditelji bi trebalo da znaju da povišena vrednost CRP-a sama po sebi se ne može koristiti za postavljanje dijagnoze. Važni su i drugi pokazatelji - fizikalni pregled deteta, biohemijske analize i drugi parametri krvne slike.

Šta je CRP

Skraćenica CRP označava C rekreativni protein. To je protein koji se proizvodi u jetri. Normalna koncentracija u krvi se smatra do 5 mg/l. Koncentracija C rekreativnog proteina se koristi kao važan biohemijski parametar za mnoga stanja.

Za CRP se kaže da je to opšti marker, što znači da on ukazuje na to da upala u organizmu postoji, ali ne i odakle upalni proces potiče.

CRP u krvi kod dece

Kada dođe do nekog zapaljenskog procesa u detetovom organizmu, poput virusne ili bakterijske infekcije, oslobađaju se citokini („ćelijski glasnici“), pod čijim uticajem jetra počinje da proizvodi više proteina akutnog stanja. Jedan od njih je CRP. Jača upala uslovljava više citokina, što povećava vrednost CRP-a.

Kao takav, CRP u odbrambenom mehanizmu organizma ima ulogu da omogućava lakše obeležavanje štetnih supstanci za njihovo uklanjanje iz tkiva i krvi.

Vrednosti CRP-a

Normalna koncentracija CRP kod dece u krvi je do 5 mg/l.

10-50 mg/L - Blago povišena koncentracija se javlja najčešće kod virusnih infekcija. Izuzetno, u nekim slučajevima se može javiti vrednost koncentracije CRP-a od 100 mg/L i kod nekih virusnih infekcija, npr. gripa ili infektivne mononukleoze.

50-200 mg/L - Znatno povišena koncentracija ukazuje na zapaljenje koje je najčešće izazvano bakterijskom infekcijom. Iako ove vrednosti važe za većinu bakterijskih infekcija, postoje izuzeci koji mogu da dovedu i do porasta koncentracije CRP-a, preko 200 mg/L.

Iznad 200 mg/l - Veoma visoke koncetracije ukazuju na raširen proces upale u organizmu kao što su teške bakterijske infekcije. Porast CRP-a u organizmu

CRP kod dece počinje da raste šest do osam sati nakon što je došlo do infekcije. Najviše vrednosti dostiže 48 do 72 sati od upale. Zbog toga je najbolje da se analiza vrednosti u krvi ne određuje prvog dana infekcije, odnosno bolesti deteta.

Podatak o vrednosti CRP u krvi deteta doktorima olakšava postavljanje dijagnoze, procenu napredovanja toka bolesti i praćenje toka lečenja, odnosno reakcije na terapiju. Tako se sprečava neopotrebna terapija nedelotvornim ili manje delotvornim antibiotikom u slučaju bakterijske infekcije. CRP test je od pomoći u sledećim slučajevima:

  • za procenu težine zapaljenskog procesa;
  • kod ranog otkrivanja komplikacija nakon operacije;
  • za otkrivanje da li ima odbacivanja transplantanta;
  • kod praćenja uspešnosti lečenja antibioticima u slučaju bakterijskih infekcija;
  • kod praćenje stanja pacijenata sa inflamatorinim reumatskim bolestima.

Povišene vrednosti CRP-a se javljaju i kod drugih bolesti povezanih s inflamacijom, kao što su reumatoidni artritis, upalna bolest creva, pneumokokna pneumonija, reumatska groznica, infarkt miokarda, maligni tumori, autoimuni poremećaji. Da li je potrebna posebna priprema za CRP test

Ukoliko detetova krv treba da se analizira za CRP, nije potrebna nikakva prethodna priprema. Ali, ako se istovremeno uzima krv za još neku analizu, pitajte pedijatra ili laboranta o specifičnostima.

Neki lekovi mogu uticati na vrednost CRP-a, pa je zato važno da laboranta i pedijatra obavestite ukoliko dete ima neku terapiju.

Za uzorak se uzima mala količina krvi iz vene, prsta ili pete ukoliko je u pitanju novorođenče, beba ili malo dete. Rezultat testa je gotov za nekoliko sati.

(Stil.kurir.rs / Bebo.club)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs