neverovatno

Neverovatan skandal: Učenicu poslali kući zbog preduge suknje, škola preti tužbom roditeljima! (FOTO)

Siham sama odlučuje o svojoj religiji, ne mogu je ja naterati da nosi kraću suknju, a ni škola, ističe otac devojčice

Vaše dete & vi
12:09h Autor:
Neverovatan skandal: Učenicu poslali kući zbog preduge suknje, škola preti tužbom roditeljima! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Devojčicu muslimanske veroispovesti Siham Hamud (12) poslali su iz škole kući da se presvuče jer joj školska uniforma, odnosno suknja nije bila dovoljno kratka.

Ova učenica škole u naselju Hulingdon u zapadnom Londonu godinama je nosila suknju dužine do zglobova, ali se šokirala kada su joj nastavnici prošlog meseca rekli kako nije prikladna školska uniforma.

Škola je roditeljima poslala i pismo u kom preti sudskom tužbom zbog navodnih neopravdanih izostanaka njihove ćerke iz škole 9. decembra 2020.

Njen otac Idris Hamud (55) izjavio je da su nastavnici Siham svakoga dana u decembru slali kući da se presvuče, rekavši joj da se vrati odevena u propisanu školsku uniformu. Međutim, ona je to odbila, prenosi LADBible.

Osećam se zlostavljeno

Škola je zapretila tužbama kako bi Idrisa i Salmu Jusuf (44) odveli na sud zbog navodnih neoprapvdanih izostanaka njihove ćerke.

“Osećam se zlostavljeno zbog onoga u šta verujem. Mislim da bi trebalo dozvoliti da u školi jednostavno nosim svoju školsku uniformu. Inače volim školu, a engleski i veronauka su mi najdraži predmeti. Međutim, nisam da ih učim. Dosadno mi je jer sam propustila mesec dana škole pa moram puno nadoknadim. Volela bih da mogu ići u školu kao i dosad”, rekla je 12-godišnjakinja, koja se trenutno školuje kod kuće zbog pandemije korona virusa.

“Osećam se zaostavljeno, jer ni ja ne mogu videti svoje prijatelje. Ne prihvataju me zbog moje religije i to je pogrešno. Zbunjena sam i ljuta što ne mogu da nosim ono što želim u skladu sa svojom verom. Nadam se da će škola promeniti svoja pravila tako da devojke poput mene nose suknje u školu”, dodao je Idris.

Nesvesna da krši pravila

Njen otac Idris, inače trener atletike, rekao je:

“Mojoj ćerki je uskraćeno obrazovanje zbog njenih verskih uverenja. Sve što Siham želi jeste da nosi suknju koja je nekoliko centimetara duža od onih koje nose ostale učenice iz razreda – i ne znam zašto škola ima toliki problem s tim.”

“Šalju je kući da se presvuče u kraću suknju, a zatim se vraća u školu kasnije toga dana – ali ona neće promeniti svoja uverenja za sat vremena. Škola preti da će pokrenuti tužbu protiv mene, ali ja ne forsiram svoju ćerku da nosi dužu suknju – to je njena vera i njena odluka”, istakao je otac devojčice.

Porodica Hamud rekla je da su tek nedavno saznali za to novo pravilo nošenja školske uniforme koje je uvedeno pre dve godine, navodeći da se moraju nositi kraće suknje.

Ali roditelji tvrde da nisu znali za to – a Siham je nastavila da nosi dužu suknju, nesvesna da krši pravila, sve dok je 1. decembra nisu poslali kući s nastave.

Škola je roditeljima poslala pismo

Ovaj potez škole još više iznenađuje zato što što su Sihamine starije sestre Sumajah (19) i Ilham (17) obe u školu nosile duže suknje bez ikakvih problema, a kamoli sankcija.

Tata Idris rekao je da njegova porodica sledi tradicionalnu granu islama, što znači da “žele verovati u svoju religiju na čist način”, a to podrazumeva da žene treba da nose samo duge suknje.

“Sihamini izostanci iz škole su evidentirani kao neopravdani. To može rezultirati novčanom kaznom ili preduzimanjem pravnih radnji protiv odraslih osoba koje imaju roditeljsku odgovornost. Pravni postupak može biti u obliku obaveštenju o kazni ili poziva na prekršajni sud. Moram da tražim da podržite školu i svoju ćerku osiguravajući joj da pohađa nastavu u punoj školskoj uniformi s trenutnim učinkom”, navodi se u pismu škole.

Otac devojčice ne skriva razočaranje i ljutnju zbog ovakve odluke škole.

“Ne znam zašto je njena suknja odjednom postala takav problem. Uvek je bila pametna, jedna od najboljih u svom razredu i volela je školu – a sada je samo šalju kući”, požalio se Idris.

Zašto se deca do treće godine često razboljevaju: Evo kako stati na put tome!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs