Stereotipi o jedincima

Jesu li jedinci sebične, usamljene i neprilagođene osobe?

Otkrivamo da li su jedinci zaista sebične, usamljene i neprilagođene osobe ili se, zapravo, ne razlikuju od osoba koje su odrastale sa braćom i sestrama
Vaše dete & vi
18:42h Autor:
Jesu li jedinci sebične, usamljene i neprilagođene osobe?

Postoje brojni stereotipi i predrasude o jedincima i osobama koje su odrastale u višečlanoj porodici. Koren Sendler, autorka knjige One and Only: The Freedom of Having an Only Child and the Joy of Being One (Jedan i jedinstven: Sloboda da imate i uživanje u tome da budete jedinac), i sama jedinica i majka jedinca, tvrdi da tri najveća mita koja kažu da su jedinici usamljeni, sebični i neprilagođeni nemaju naučnu podlogu i dodaje da stotine studija pokazuju da se jedinci ne razlikuju od osoba s braćom i sestrama. Stereotipi koji kažu da jedinci ostaju dugo vezani uz roditelje, osobito majke, nije tačna. "To bi značilo da su ti roditelji rodili prvo dete za sebe, a drugo za klinca". Pomenuta autorka navodi sledeće činjenice:

1. Jedinci nisu usamljeni. Ova tvrdnja ima nekoliko dodataka. Školska deca nisu usamljenija. Doduše, ako su jedini adolescenti u porodici, osećaju se izolovano, ali samo zato što su tinejdžeri. Tačno je da se odrasli jedinici teže nose s bolešću i strahom od starenja roditelja jer se osećaju izolovanija od ostalih u generaciji sa sličnim problemima. "To nije razlog zašto bi trebalo da imate još jedno dete", kaže Sendler. "Koliko je ozbiljan razlog za drugo dete to da moje dete ima sestru ili brata kada umrem"?2. Jedinci nisu sebičniji od drugih ljudi. Sandler tvrdi da jedinci, upravo suprotno, postaju velikodušne osobe pune poštovanja prema ljudima. "Ulažemo mnogo energije u odnose, dajemo se prijateljima i nismo ništa više narcisoidni nego ostali".3. Nisu svi jedinci razmaženi. Barem ne više nego bilo koje drugo razmaženo dete.4. Jedinci nisu neprilagođeni. "Svi podaci pokazuju da su deca koja idu u školu socijalizirana", kaže Sendler.5. Jedince krasi snaga. "Za jedince su karakteristični uspeh, inteligencija i samopoštovanje. Odrastaju u verbalno bogatoj okolini te pričaju mnogo - i iz dubine", kaže Sendler.6. Jedinci su u osnovi isti kao i najstarija deca, ali i najmlađa. Poput najstarijeg deteta u porodici, jedinci su konzervativniji, a najverovatnije su i inovativni, poput najmlađeg. Jedinci imaju više slobode od ostalih da se odrastajući definišu kako žele.7. Ne postoji dobar i loš porodični izbor. Sandler tvrdi da se roditelji jedinaca moraju osloboditi straha da su zbog te svoje odluke na neki način uništili život svog deteta, piše Huffington Post.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs