Trudnice, manite se krečenja!

Oprezno: Opasnosti koje vrebaju u vašem domu

Svaki lekar budućim mamama savetuje da što pre ostave cigarete, što više se odmaraju i jedu mnogo voća i povrća, ali trudnice treba da obrate pažnju i na način na koji održavaju svoju kuću, jer se i tu nalazi mnogo toga što može naškoditi nerođenoj bebi. Otkrivamo na šta još bi trebalo dobro da pripaze
Trudnoća 20.06.2013. - 22:41h

Postoje brojne opasnosti u vašem domu, koje mogu bitni štetne po nerođenu bebu. Ukazujemo na neke od njih:

Tiganji za prženje
Trudnice treba da izbegavaju tiganje za koje se hrana lepi zbog materijala od kog se prave, jer može biti opasan po zdravlje nerođene bebe. Veće količine mogu uzrokovati usporen rast beba.

Tepisi i zavese
Nove zavese i tepisi izgledaju kao dobra ideja za uređenje doma pred dolazak bebe, ali treba dobro paziti koje materijale kupujete, jer mogu sadržavati hemikalije za koje je utvrđeno da utiču na razvoj deteta.

Hrana u plastici
Budućim majkama savetuje se da zaobilaze hranu u plastičnim pakovanjima, jer sadrže hemikaliju bisfenol A, koja negativno utiče na imuno-sistem beba.

Krečenje
Klonite se krečenja i farbanja tokom trudnoće. Osnovni razlog za to je što hemikalije iz boja ulaze u krv kada dišete, što može uticati na nervni sistem i izazvati mučninu i glavobolje.

Šminka
Trudnice, šminkajte se minimalno, jer proizvodi za ulepšavanje sadrže 175 hemikalija koje su povezane s rizikom po nerođene bebe. I parfemi utiču na promenu hormona u telu majke, što može direktno da se odrazi na razvoj bebe.

Savet: Smanjite kućne poslove. Trudnice bi veći deo kućnih obaveza trebalo da prepuste i drugima. Problem se krije u agresivnim hemikalijama koje se nalaze u proizvodima za čišćenje jer mogu izazvati astmu u starijem uzrastu kod dece.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...