izložite dete bakterijama

Naučnik tvrdi: Evo zašto je malo prljavštine zdravo za decu!

Roditelji bi trebalo češće da puštaju decu da se igraju napolju, čak i u blatu

Vaše dete & vi
Autor:
Naučnik tvrdi: Evo zašto je malo prljavštine zdravo za decu!
Foto: Shutterstock

Deca vole da trčkaraju svuda i igraju se u blatu, a kako su pokazala brojna istraživanja, deca su zdravija i otpornija na bakterije ukoliko su malo uvaljana u prašinu u prljavštinu.

Jedno istraživanje pokazalo je da je opasnost od razvoja astme i alergija kod beba koje su u najranijem periodu bile izložene mikrobima, prljavštini i bakterijama manja.

I naučnik Džek Žilbert, autor knjige Dirt Is Good: The Advantage of Germs For Your Child's Developing Immune System smatra da ukoliko roditelji konstantno čuvaju decu da ne budu izložena prljavštini, time im zapravo donose više štete nego koristi.

On je na primeru svog deteta odlučio da utvrdi koliko je prljavština zdrava, tako što je izvršio mali eksperiment.

Doktor Nestorović: Zašto nam deci opada IQ i kako to da sprečimo?

foto: Shutterstock

"Izašli smo napolje i moj sin se igrao u blatu, ali čim bi se isprljao, nosili smo vlažne maramice ili antibakterijsko sredstvo za ruke kako slučajno prljavština ne bi završila u blizini njegovog lica", rekao je i dodao da to isto važi i za igranje sa kućnim ljubimcima.

"Naravno da je u redu oprati ruke nakon igre s psom, ali ako pas poliže lice deteta, to nije nimalo opasno kao što mnogi misle."

Zašto treba dozvoliti mališanima da se malo zaprljaju?

Pre svega, smanjuje se rizik od alergija. Iako je razvoj tehnologije omogućio bolji životni standard, ugrozio je dečji imunitet.

"Ranije smo jeli više fermentisane hrane koja je imala bakteriju. Dozvoljavali smo deci da budu izložena životinjama, biljkama, blatu i zemlji na dnevnoj bazi. Sada, više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Čistimo sve površine koje su nadohvat ruke, a zbog toga imunološki sistem kod dece je

sve osetljiviji.

On je istakao kako roditelji moraju da poboljšaju imunitet svoje dece tako što će prestati da trčkaraju za njima sa vlažnim maramicama u rukama.

Savetuje i da roditelji obezbede deci dovoljno zelenog lisnatog povrća i vlakana,a smanje unos šećera koliko je moguće.

5 katastrofalnih grešaka u odgajanju muškog deteta: Najveći propusti koje prave majke!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs