Britansko istraživanje

Deca jedu preslanu hranu, što povećava rizik od visokog pritiska i šloga

Najviše soli, pokazalo je istraživanje, deca unose putem hleba i drugih prerađenih žitarica, petinu mesom a desetinu količine mlečnim proizvodima
Vaše dete & vi
21:22h Autor:
Foto: Shutterstok

Dečja hrana je preslana, utvrdili su britanski naučnici koji poručuju da deca unose previše soli, ponajviše u hlebu i drugim prerađenim žitaricama poput pahuljica.

 

Deca bi trebalo da unose manje od kafene kašičice soli dnevno, ali 70 odsto od 340 britanske dece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga. Trećinu soli deca unose hlebom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mlečnim proizvodima, piše Pliva.

 

Istraživanje je pokazalo da uprkos naporima britanskih zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše "probijaju" deca stara od 5 ili 6 godina (gornja granica je 3 grama soli dnevno) i deca uzrasta od 13 do 17 godina (gornja granica je 6 grama soli dnevno).

 

Jedino su deca stara 8 ili 9 godina unosila manje od najviše preručene količine soli za taj uzrast koja iznosi 5 grama dnevno. Istraživanje je pokazalo i da dečaci unose više soli od devojčica. So unesena hranom po pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego fabrički soljenih prehrambenih proizvoda.

 

Vođa istraživanja Graham MekGregor kaže da će roditelji teško da smanje dečji unos soli ako ih i dalje hrane fabrički proizvedenom ili restoranskom hranom. On kaže da proizvođači, koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani uključujući hleb, moraju više da deluju po tom pitanju, jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom za visok krvni pritisak od mladosti koji može dovesti do bolesti srca i moždanog udara.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...