Bebine frizure

Bebina kosa i prvo šišanje: 7 stvari koje morate da znate

Čime da perete i češljate bebinu kosu, da li su šnalice dozvoljene i kada i gde da ošišate dete prvi put - donosimo odgovore na najčešća pitanja roditelja vezana za kosu mališana
Vaše dete & vi 12.03.2014. - 13:58h Autor: Yumama.com
Foto: Thinkstock

Neke bebe se rađaju sa neobično gustom kosom, neke sa vrlo malo kose, koja je uglavnom meka i svetla, dok su neke praktično bez kose. Nemoguće je predvideti kakvu kosu će imati vaša beba u trenutku rođenja, ali je sigurno da će ona vremenom da poraste, i da zbog toga ne treba da brinete, prenosi Yumama.com.

 

Prva kosica postepeno otpada, a oko šestog meseca počinje da raste nova, koja se po građi i boji razlikuje od prve. Osnovna boja kose će ostati ista, ali se tokom prve godine života često menja njena nijansa. Hoće li da bude svetlija, tamnija ili crvenkasta, zavisi i od genetike.

 

1. Čime prati bebinu kosu

 

Postoje posebne pene (šamponi) za pranje kose novorođenčeta, koje su maksimalno prilagođene nežnom vlasištu, pa mogu da se upotrebljavaju svaki dan tokom kupanja. Važno je samo da ih dobro isperete, nakon nežnog masiranja. Za pranje glavice može da posluži mek sunđer, kao i za ostatak tela. Ako je reč o tek rođenoj bebi, uopšte nije potrebno da se koristi bilo kakav šampon, već kosica može da se opere samo toplom vodom.

 

A kako da pokažete ljubav detetu dok je još u stomaku, pročitajte ovde.

 

2. Koliko često prati kosu šamponom

 

Kada beba malo poraste, dovoljno je da se dečji šampon upotrebljava jednom nedeljno (ili češće, ako postoji potreba) - treba pripaziti da zbog njega slučajno nema iritacije. Čim završite sa pranjem kose, nežno je osušite peškirom i pokrijte bebinu glavicu.

 

3. Čime češljati bebu

 

Za bebinu nežnu kosicu je najbolje koristiti četku sa prirodnim, mekim dlakama. Nakon što kosa očvrsne ili postane duža, pri češljanju mokre kose koristite češalj sa širokim zupcima. Kada beba već ima dovoljno kose, bolje je da menjate mesto razdeljka i tako izbegnete proređivanje kose.

 

Postoje činjenice o bebama koje niste znali. Saznajte koje su to ovde.

 

4. Kada je vreme za prvo šišanje

 

Čim kosica počne da smeta bebi možete je malo odseći. Na primer, šiške treba skratiti čim pređu obrve. Od brzine rasta kose zavisi kada će prvi put biti potrebno da bebi skratite kosu. Ali, nakon toga je najbolje da je skraćujete pomalo na svaka dva meseca, jer će tako biti zdravija.

 

5. Kako sušiti kosu

 

Zavisi od njene količine. Ako je kosica retka i tanka, biće dovoljno da je nežno obrišete peškirom. Kada poraste ili postane gusta i sporo se suši, možete na kratko da je posušite fenom, ali tako da ga namestite na srednje jaku toplotu. Ne približavajte ga previše vlasištu. Iako većini beba odgovara zvuk fena za kosu (nekim roditeljima čak služi za njihovo umirivanje), pripremite svoju bebu unapred, kako se ne bi uplašila. Uključite fen na većoj udaljenosti od nje - da se navikne na zvuk, i pratite njene reakcije.

 

Kakva veza postoji između mame i bebe, pročitajte ovde.

 

6. Smeju li da se upotrebljavaju šnalice i gumice za kosu čim bebina kosa poraste

 

Najbolje je da se uopšte ne koriste do detetove četvrte godine, kada kosa postaje čvršća i otpornija. Nisu poželjne ni pletenice, a nemojte ni da čvrsto vezujete kosu u repić, jer kod male dece to može da uzrokuje ispadanje kose ili njeno proređivanje. Ako ipak želite da bebi zavežete repić - neka bude labavo pričvršćen, i to odgovarajućom gumicom, koja ne čupa kosu. Uostalom, na kosu sasvim male dece je vrlo opasno stavljati sitne ukrase, jer bi mogla da ih progutaju.

 

7. Treba li malo dete voditi kod frizera, ili ga šišati kod kuće

 

Zavisi od vaše spretnosti. Neke mame se dobro snalaze - imaju smisla za šišanje, neke manje - njima savetujemo da odvedu dete kod frizera. Za početak, neka ide sa vama kada vi idete kod vašeg frizera, kako bi naučilo da se tamo ništa strašno ne događa. Postoje i posebni frizerski saloni za decu, u kojima rade strpljive frizerke, sa iskustvom u šišanju mališana. One će spretno da zainteresuju dete za neku igračku, ili da mu puste crtani film dok ne završe sa šišanjem.

 

Za odlazak kod frizera birajte vreme kada je dete dobre volje i sito. Naravno, uvek postoje izuzeci, pa treba računati na to da će nekoj deci biti potrebno mnogo više vremena da dopuste nekom da im dira kosu. Budite strpljivi i nežni, i ne prisiljavajte dete na šišanje ako još nije spremno. Posećujte salon kako bi videlo drugu decu dok ih šišaju. Neka samostalno izabere frizuru, ako želi (ukoliko je dovoljno zrelo za to).

 

Za pravilan razvoj je važno da sa bebama razgovarate kao sa odraslima, a više o tome pročitajte ovde.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...