obavezno pročitajte

Nova istraživanja dokazala: Prestanite da osećate krivicu kada su vam deca ispred ekrana!

Bez mnogo upozorenja, život većine nas se naglo preokrenuo. Zbog pandemije korona virusa, posao, škola i druženje više nisu isti. Radimo od kuće, deca se obrazuju preko interneta i televizije, a sa prijateljima se viđamo isključivo preko Vajbera. U takvim uslovima, naši mališani su ispred ekrana više nego ikada.

Vaše dete & vi
Autor:
Nova istraživanja dokazala: Prestanite da osećate krivicu kada su vam deca ispred ekrana!
Foto: Profimedia

Lako je osećati krivicu zbog činjenice da smo to dozvolili, ali pre nego što to učinite, zapitajte se: Da li je to baš toliko loše?

Tehnologija pomaže deci da se povežu sa drugima

Kada su u kući po ceo dan, deci nedostaju njihovi drugari, a ona sada nemaju mogućnost ni da posete svoju baku i deku. Ipak, postoji pregršt različitih načina komunikacija preko interneta koji donekle zadovoljavaju potrebu za komunikacijom sa drugima. Vaše dete može da igra onlajn igrice sa svojim prijateljima, razmenjuje poruke sa njima ili isprobava nove filtere na aplikacijama za video pozive. Okrutno biste se poneli ako biste mu zabranili ove aktivnosti sada kada je izlazak iz kuće i kontakt s drugima strogo ograničen.

Tehnologija pomaže u obrazovanju

Učenje na daljinu je nova realnost svih generacija školaraca. Deca su vična u korišćenju novih tehnologija, tako da je ta tranzicija za njih bila manje bolna, nego, na primer, za njihove profesore. Problem samodiscipline i koncentracije definitivno dolazi više do izražaja kada slušaju predavanja preko ekrana nego uživo, ali mora se priznati da onlajn obrazovanje svakim danom sve više napreduje, kao i edukativne aplikacije koje su u stanju da drže dečiju pažnju i stimulišu učenje novih stvari.

Tehnologija nudi zabavu

Crtaći, filmovi, serije i video igre su samo neki od zabavnih sadržaja koji mogu na neko vreme zaokupiti pažnju vašeg deteta i tako vam omogućiti da malo predahnete ili se posvetite drugim obavezama. Nije da odrasli ljudi nisu prikovani za ekrane tokom svog slobodnog vremena, posebno u situaciji karantina.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom bar malo olakšali odluku da ipak svom detetu dozvolite da sedi ispred ekrana više nego u normalnim okolnostima. Uostalom, sadašnja kriza neće trajate zauvek i kada se konačno završi, deca će se ponovo vratiti svojim uobičajenim aktivnostima van kuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs