Prodišite punim plućima

Miris cigareta uvlači se u tepihe, nameštaj, zidove: Evo kako da ga izbacite iz kuće!

Koliko god da luftirate, nije dovoljno

Enterijer
10:50h Autor:
Miris cigareta uvlači se u tepihe, nameštaj, zidove: Evo kako da ga izbacite iz kuće!
Foto: Profimedia

Miris cigareta je, nakon što se uvuče u zavese, odeću, zidove, tepihe i nameštaj, veoma teško ukloniti iz kuće. Donosimo nekoliko prirodnih načina kako da ga se rešite.

Za početak, koji god deo kuće da čistite, nakon što završite, uradite sledeće:

  • Otvorite širom prozore.
  • Nabavite prečišćivač vazduha te ga držite upaljenim nekoliko dana.
  • Bocu sa raspršivačem napunite esencijalnim uljem (limun ili lavanda) i naprskajte nameštaj, unutrašnjost ormara i tepihe.

Dalje, pojedini delovi vašeg doma važe za najveće sakupljače neprijatnog mirisa cigareta. Saznajte kako da na najefikasniji način očistite svaki od njih.

Tepih Veću količinu sode bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta pa usisajte. Soda će ukloniti neprijatni miris i iz najdubljih delova tepiha.

Očistite ceo tepih u jednom potezu: Zablistaće kao nov, bez pranja i ribanja!

foto: Shutterstock

Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, verovatno ćete ovo morati da ponovite nekoliko puta.

Zidovi Osim dugotrajnog mirisa, dim će ostaviti i žućkastu nijansu na zidovima. Da biste se rešili i jednog i drugog, nakvasite krpu univerzalnim sredstvom za čišćenje i pređite preko svih zidova. Naravno, pre toga uradite test na manjem delu zida kako biste bili sigurni da čišćenjem nećete oštetiti boju na zidovima.

Zatim, pomešajte jednake delove alkoholnog sirćeta i vode, nanesite na krpu pa još jednom pređite preko svih zidova. Ako i dalje osećate miris cigareta, razmislite o ponovnom krečenju.

Tapacirani nameštaj Primetićete da se sa tapaciranog nameštaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom bikarbonom, sačekati 24 sata i detaljno usisati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs