Da vam život s malim detetom ne bude komplikovan

Probajte i vi: 5 roditeljskih trikova koji štede vreme i novac

Kako postići cilj (okupati bebu, kupiti cipelice, dati lek) bez previše muka i suza? Kroz igru i zabavu, lako i s širokim osmehom možete, verovali ili ne, prebroditi teškoće koje se javljaju u komunikaciji s mališanima
Vaše dete & vi
12:24h Autor:
Probajte i vi: 5 roditeljskih trikova koji štede vreme i novac
Foto: Thinkstock

Majčinstvo i očinstvo donose velike radosti i zadovoljstva. Uživate posmatrajući prve korake svog deteta, njegov osmeh i zabavan i nevin način na koji uči o svetu oko nas. Ipak, život s malim detetom često ume da bude komplikovan – a tada ćete morati da odložite sve obaveze i planove i brišete suze svom mališanu. Lea Roketo, mama i blogerka, poklanja vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da smanjite stres i ispunite sve zadatke - kupovinu, kupanje deteta, hranjenje deteta voćem.

Kupovina cipelica može da bude uživanje

Kupovina s uplakanim mališanom koji se dosađuje ne može da bude zabavna. Zato sledeći put ostavite svog klinca ili klincezu kod kuće. Umočite njegovo stopalo u posudu boje i potom ga pritisnite u beli papir kako biste napravili otisak. Nakon toga, moći ćete precizno da izmerite koliko je stopalo vašeg deteta dugačko i precizno odrediti broj koji ono nosi. Posetite sami prodavnice dečje obuće i donesite kući nove cipelice. To će vas poštedeti višesatnog probanja različitih modela i glasnog: "Maaaama, ’ajmo kuuući!"

Zašto je važno da sagledate svet očima deteta, saznajte više o tome ovde.

Bezbedno kupanje

Ako je vaš mališan od onih koji, kao mačka, beži od vode i svako njegovo ležanje u kadi podrazumeva migoljenje i plač, zbog čega provedete trostruko više vremena pokušavajući da ga okupate, razmislite o kupovini prostrane korpe za veš. Stavite svoje dete u korpicu, a nju u kadu. Na ovaj način, smanjićete mogućnost da beba sklizne i povredi se.

Sveže voće

Ako vam je dosta voća koje se brzo kvari i truli i vike o tome kako se braon voće ne jede (jer to, kako kažu deca, nisu prave jabuke), počnite da koristite gumice. Isecite jabuke na kriške, a potom ih spojte i vežite gumicama. Tako ćete zadržati svežinu omiljene voćkice svog mališana.

Kako da naučite dete zdravoj kulturi ishrane, saznajte ovde.

Kako da lekić ode dole?

Punu kašiku šećera, koju mame često koriste da zavaraju svoju decu kada žele da ona popiju lek, možete zameniti cuclom. Isecite vrh cuclice i napunite je lekom. Mališan će pobeći od strašne kašike pune leka ili sirupa, ali neće odustati ako mu date nešto što mu je drago i poznato.

Uništitelj čudovišta i babaroga

Ukoliko se vaš mališan plaši da spava sam u svojoj sobi jer veruje da će, čim sklopi oči, iz ormana, iza zavese ili ispod kreveta iskočiti Babaroga ili strašno čudovište, postoji jednostavan način da odagnate taj strah.

Iskoristite neku praznu bocu (koja na vrhu ima prskalicu – tako će biti zabavnije koristiti je), napunite je vodom ili sokom neke lepe boje (recimo, zelene kako bi tečnost delovala toksično) i na njoj napišite „Uništitelj čudovišta i babaroga“.

Objasnite detetu da će ove strašne pošasti pobeći s onih mesta po kojima je ono prsnulo. Pomozite mu da „Uništiteljem“ isprska sve delove prostorije iz kojih ono veruje da čudovišta vrebaju.

A koje su odlike dobrih roditelja pročitajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs