saveti za roditelje

Kako odgajiti zahvalno i psihološki stabilno dete: 3 nepogrešiva saveta u vaspitanju!

Kada roditelji uče decu da budu uljudni, oni ih podučavaju mudrosti života

Vaše dete & vi 04.03.2020. - 16:54h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Za svakog roditelja je veliki izazov i sreća da svoje dete nauči da bude zahvalno i kulturno dete i da izraste u dobrog čoveka.

 

Kada mališane naučimo da kažu "oprosti' i 'hvala', to nije samo pohvala roditeljima, već i znak da pozitivno utiču na njega i da su na dobrom putu.


Izražavanje zahvalnosti kreira srećnije i psihološki stabilno dete

Istraživanja su pokazala da postoji jednaka veza između dobrog zdravlja i izražavanja zahvalnosti. Zahvalnost na neki način pomaže ljudima da osete više pozitivnih emocija, uživaju u lepim iskustvima, a samim time su i zdraviji.

 

Jedna studija je podvrgla testiranju ispitanike da napišu nekoliko rečenica svake nedelje, a da se drže određenih tema. 

 

Jedna grupa pisala je o stvarima na kojima su zahvalni, a druga je svakodnevno pisala o stvarima koje su ih nervirale. Rezultati su pokazali da su nakon deset nedelja oni koji su pisali o zahvalnosti osećali se bolje. Takođe, bolje su se orjentisali na negativne stvari, što znači da je vežbanje zahvalnosti pozitivno uticalo na njihov način razmišljanja.

 

Zahvalnost pomaže u razvoju i očuvanju odnosa


Naučite decu da budu zahvalni i izražavaju zahvalnost. Na taj način ćete im pomoći da neguju i održavaju važne odnose kad budu odrasli.

 

Studija doktorke Sare Algoe sa Univerziteta u Severnoj Karolini otkrila je da otvoreno izražavanje zahvalnosti ima dugoročne i kratkoročne zdravstvene koristi ne samo za vas već i na ljude kojima usmeravate to svoje svoje pozitivno stanje.


6 najvažnijih pravila u odgajanju dece: Sa ovakvom taktikom sigurno nećete omanuti!

foto: Shutterstock

Zahvalnost je veoma bitna za izgradnju i negovanje odnosa na duže staze.

 

Vežbanje ljubaznosti i zahvalnosti od rane dobi pomaže da izgradimo jak karakter


Deca su poput sunđera. Oni sve moraju da nauče od početka, pa je važno usmeriti ih i da ljubazno komuniciraju s drugima, jer razvijaju jak i plemeniti karakter.

 

Dien Piaget, stručnjak za razvoj dece smatra da je najbolji uzrast za početak podučavanja o ponašanju od 2 godine, a na tome bi trebalo raditi do sedme. Za to vreme se formira "stepen intuitivne inteligencije" i deca počinju progresivno da shvataju pravu vrednost poštovanja, empatije i pravde.

 

Psiholozi upozoravaju: Na ove načine nesvesno narušavate samopouzdanje deteta!

foto: Shutterstock

Najvažniji saveti roditeljima za vaspitanje zahvalne dece:


Budite uzor: Deca paze šta roditelji kažu i kako to izgovaraju. Kad ste iskreno zahvalni, mališani će učiti iz vašeg primera i verovatnije će ponoviti isto ponašanje.

 

Otvoreno razgovarajte o zahvalnosti: Rasprava o zahvalnosti omogućiće detetu da postane svesno svoje važnosti, što podstiče da razvija zahvalnost.

 

Vođenje dnevnika zahvalnosti: Naučite dete da zapisuje 2 do 5 stvari na kojima je zahvalno svaki dan i da nauči da objasni zašto ga svaka od njih čini zahvalnima.

 

Nas je čuvao deda: Njegove vaspitne metode nećete naći ni u jednoj knjizi, ali bolje od ovoga ne može!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...