Pročitajte

Ovako se odgaja dobro i vaspitano dete: Lekcije psihologa sa Harvarda svakom roditelju!

Ispod sveg tog ludila modernog vaspitanja, osnove vaspitanja moralnog deteta zapravo se nisu promenile

Vaše dete & vi
11:57h Autor:
Ovako se odgaja dobro i vaspitano dete: Lekcije psihologa sa Harvarda svakom roditelju!
Foto: Shutterstock

Većina roditelja je već umorna od priča kako tehnologija šteti njihovoj deci. Mame i tate digitalnog doba su svesni sve veće konkurencije u privlačenju pažnje deteta i svakim okretanjem strane časopisa i svakim klikom su bombardovani novim vrhunskim idejama i novostvorenim brigama koje se tiču podizanja dece.

Ali ispod sveg tog ludila modernog vaspitanja, osnove vaspitanja moralnog deteta se nisu promenile.

Roditelji žele da njihova deca ostvare svoje ciljeve i pronađu svoju sreću, ali naučnici sa Harvarda veruju da zbog toga ne moraju da trpe ljubaznost i empatija. Oni predstavljaju nekoliko isprobanih strategija koje predstavljaju najbolji način da od svog deteta formirate moralno ispravnu osobu i osobu orijentisanu na ispunjavanje ciljeva.

Predstavljamo šest praktičnih saveta:

1. Provodite vreme sa svojom decom

Ovo je osnova svega. Provodite vreme kvalitetno, postavljajte im otvorena pitanja o njima samima, o svetu i kako ga oni vide i pažljivo slušajte njihove odgovore. Pored toga što ćete naučiti koje to stvari čine Vaše dete posebnim, pokazaćete im kako da brinu i da se interesuju za druge ljude.

2. Ono što je bitno, recite jasno i glasno

Prema naučnicima, "iako većina roditelja i negovatelja kažu da je briga o deci prioritet, često deca ne čuju tu poruku." Zato kažite to njima, pred njima. Tako će oni znati da je to nešto na šta treba da se naviknu i proverite sa nastavnicima, trenerima i drugim ljudima koji rade sa Vašom decom, kako se oni snalaze u timskom radu, kako sarađuju i da li rastu u dobre osobe.

3. Pokažite detetu kako da reši problem

Provedite ih kroz proces donošenja odluka koje mogu uticati i na druge ljude. Na primer, ako dete želi da odustane od sporta koji trenira ili neke druge aktivnosti, ohrabrite ga da identifikuje izvor problema i da preispita svoju posvećenost timu. Zatim mu pomozite da shvati da li odustajanje zaista rešava problem.

4. Uvedite rutinu pomaganja i zahvalnosti

Naučnici kažu: "Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju naviku da iskazuju zahvalnost velikodušniji, osećajniji, spremniji da pomognu i praštaju – i oni imaju veće izglede da budu srećni i zdravi." Stoga se preporučuje roditeljima da se drže ovih osnova, tražeći od dece da pomognu bratu, sestri i da budu zahvalni za ono što im se učini. A što se tiče nagrađivanja "dobrog ponašanja", naučnici preporučuju da roditelji nagrade neuobičajena, nesvakidašnja dela ljubaznosti.

5. Obratite pažnju na negativne emocije

"Sposobnost brige o drugima se može umanjiti usled osećanja ljutnje, stida, zavisti ili neke druge negativne emocije." Pomažući deci da identifikuju, imenuju i analiziraju te emocije, vodimo ih ka bezbednom i sigurnom rešavanju konflikta, što ih dalje drži fokusiranim na to da budu brižna bića. Takođe je bitno postaviti jasne i razumne granice koje će oni razumeti i za koje će shvatiti da su postavljene iz ljubavi i brige za njihovu bezbednost.

6. Pokažite deci širu sliku situacije

"Skoro sva deca saosećaju i brinu o malom krugu porodice i prijatelja", kažu naučnici. Suština je naučiti ih da brinu o ljudima koji su društveno, kulturno, čak i geografski van tog njihovog kruga. Ovo se može postići tako što ćete ih naučiti da pažljivo slušaju druge, tako što ćete ih ohrabrivati da se stave na mesta drugih ljudi, odnosno da se nađu u "njihovim cipelama" i kroz vežbanje empatije koristeći određene primere iz vesti ili zabave.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs