Vaspitanje

5 razloga zašto baba i deda ne smeju da čuvaju unuke: Greške koje se ne ispravljaju!

Za odgoj i vaspitanje dece, potrebno je selo. Umesto sela, prosečna porodica iz Srbije najčešće koristi pomoć babe i dede

Vaše dete & vi
11:14h Autor:
5 razloga zašto baba i deda ne smeju da čuvaju unuke: Greške koje se ne ispravljaju!
Foto: Shutterstock

Bez obzira koliko smo srećni što pored sebe imamo roditelje koji nam često pomažu pri čuvanju dece, postoje i negativni efekti ovog "aranžmana".

Evo 5 razloga zašto baba i deda ne bi trebali stalno čuvati unuče:

1. Dete će postati neposlušno

Babe i dede su obično popustljivi prema unucima. Obično im više dopuštaju nego rođenoj deci, a neretko rade upravo suprotno od onoga što im roditelji kažu da rade. Ako vam roditelji često čuvaju dete, može se desiti da postane izuzetno neposlušno, jer će im oni pokvariti disciplinu.

2. Dete će roditelje doživljavati kao nekog "ko stalno sprovodi silu"

Ako bake i dede sve dopuštaju, roditelji mogu da izgledaju kao "negativci". S druge strane roditelji mogu postati ljubomorni jer više nisu "u milosti" svoje dece. Ovo može biti stresno za decu koja osećaju anksioznost svojih roditelja.

3. Deca možda neće imati dovoljno fizičke aktivnosti

Deca su puna energije i potrebno im je da trče, skaču, igraju se da bi pravilno razvili svoje telo i bili zdravi. Bake i dede često nisu u najboljem fizičkom stanju, pa mogu da ograniče dečiji boravak napolju, jer im je tako lakše. Ovo može biti frustrirajuće jer kada dođu kući kod umornih roditelja, biće puni negativne energije koju nisu uspeli da potroše.

4. Deca će se ugojiti

Nije retka situacija u kojoj babe i dede prejedaju unuke. Nedavna istraživanja pokazuju da deca mogu završiti sa pretilnošću, lošom higijenom zuba ili čak dijabetesom jer ih bake i dede kvare slatkišima, bombonama i masnom hranom.

5. Deca nisu društvena

Kada deca provode vreme sa bakom i dedom, manje imaju mogućnosti da se druže sa svojim vršnjacima. Imaju tedenciju da se vraćaju udobnosti poznatih lica, i da se ne druže. Umesto toga deca koja idu u predškolske ustanove imaju veće predispozicije da bolje razvijaju socijalne veštine.

Da li ste vi imali slično iskustvo? Ko vama čuva decu? Da li ste primetili da su deca drugačija nakon boravka kod bake i dede?

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs