Slavimo Svetski dan deteta

Ako želite da vam deca postanu dobri ljudi: Potrošite na njih duplo više vremena, i duplo manje novca!

Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditelja, rekao je Duško Radović

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Profimedia

U Srbiji se danas, ali i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece.


Ovaj dan se obeležava s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

 

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

 

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom. Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

 

Sva deca imaju prava iz ove Konvencije, bez obzira na to ko su, gde žive, šta im roditelji rade, da li su siromašni ili bogati, kojim jezikom govore, kojoj religiji ili kulturi pripadaju, da li imaju neku smetnju ili invaliditet.

 

Ipak, uprkos odredbama Konvencije i napretku koji je postignut, statistika pokazuje da se deca i dalje suočavaju sa velikim izazovima. Najveći od svih jeste siromaštvo koje prouzrokuje i druge probleme sa kojima deca u 21. veku ne bi trebalo da se suočavaju.


Pored siromaštva veliki problem dece jeste i nevakcinacija, ali i neadekvatna ishrana, nedovoljna socijalizacija i obrazovanje koji su veoma važni za razvoj deteta. Deca su, nažalost, često izložena nasilju i nasilnim metodama vaspitavanja kod kuće, što doprinosi njihovom negativnom razvoju. Poslednjih godina sve je učestalije i vršnjačko nasilje, i to najčešće među decom osnovnih, ali i srednjih škola.

 

Zašto su japanska deca poslušna i nikada ne histerišu: Metode vaspitanja kojima se ceo svet divi!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Neke stvari se menjaju i postaju bolje, ali je i dalje neophodno ulagati snagu i raditi na što boljem ostvarivanju svih prava deteta na globalnom nivou.

 

Srbija, ali i nadležne državne institucije rade na sveobuhvatnom ostvarivanju prava dece, kao i na zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja, sa posebnim akcentom na vršnjačko nasilje. Srbija je među prvim zemljama koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta, a naši zakoni su uglavnom usklađeni i sa Konvencijom, ali i sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

 

U ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne sme da bude kompromisa, a najbolji interesi deteta moraju da imaju prednost u odnosu na sve druge interese i ciljeve. Obaveza svih odraslih, ali i institucija, jeste da od Srbije napravimo najbolje mesto za odrastanje dece.

 

Povodom Svetskog dana deteta, donosimo vam neke od najlepših misli i citata o deci, koji bi mogli da vam posluže u vaspitanju!

 

- Ako želite da vam deca postanu dobri ljudi, potrošite na njih duplo više vremena, i duplo manje novca! (Abigejl Van Buren)

 

- Ima velike sirotinje među našom decom kojoj, sem para, roditelji ništa drugo nisu mogli dati. (Duško Radović)

 

- Kad hoćeš da saznaš da li je neka osoba u tvojoj blizini dostojna poverenja, najpre vidi kako neko dete gleda na nju. (Paulo Koeljo)

 

8 užasnih ponašanja dece: Čupanje, udaranje, histerisanje je poziv za pomoć!

foto: Profimedia

- Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditelja. (Duško Radović)

 

- U deci se obnavlja i čisti reka čovečanstva. (Ivo Andrić)

 

- Jedno dete može da nauči odraslog tri stvari: da bude zadovoljan bez razloga, da se uvek nečim zanima i da ume da zahteva svim silama ono što želi. (Paulo Koeljo)

 

- Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao, možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav. (Fjodor Dostojevski)

 

Imaš sreće ako te dete ne bije. A biće i to, kad još malo poraste: Otac Tadej o kobnom roditeljskom propustu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...