roditelji, obavezno pročitajte

Psiholog otkriva: Mnogi roditelji govore deci ove fraze, a nikako ne bi smeli!

Stručnjak navodi koje izraze koriste roditelji, ne znajući koliko time štete svojoj deci

Vaše dete & vi
21:45h Autor:
Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je najveći izazov u životu svakog čoveka i treba dosta truda, napora izvesti decu na pravi put.

 

Mnogi roditelji greše kada koristeći neke rečenice za koje misle da su ispravni, a zapravo time samo postiću kontraefekat. 


'Ako dete upoređujete s braćom i sestrama ili sa sobom dok ste bili njegovog uzrasta, šaljete mu poruku da nije dovoljno dobro, ako spominjete savršenstvo, nudite očekivanje savršenstva od deteta, a niko od nas nije savršen', kaže psiholog i psihoterapeut Gordana Buljan Flander i nastavlja:

 

"U odnosu s decom, pa tako i rečenicama koje uobičajeno koristite, važno je poslati poruke da su dovoljno dobri baš takvi kakvi jesu, da verujete u njih, da su vredni ljubavi, da ih volite bez obzira na sve i da ćete biti tu za njih.

 

Kako kaže, kada razgovaramo s decom, postoje neki izrazi koje često koristimo iz navike, a da se ne zapitamo šta njima zaista poručujemo deci ili šta oni zapravo znače.

 

Vaše dete ima izlive besa: Evo kojih 7 razloga se kriju iza neprihvatljivog ponašanja!

foto: Shutterstock

Preteranim nuđenjem pomoći i obavljanjem stvari umesto deteta, požurivanjem, šaljete poruku da nije dovoljno sposobno i kompetentno, a stavljajući sebe u prvi plan -  izjavom 'žrtvujem se zbog tebe', dajete detetu osećaj krivnje za nesreću roditelja i osećaj dužnosti da nekako uzvrati.


Izbegavajte sledeće izraze:

 

  • Zašto nisi kao brat ili sestra
  •  Ti si lažljivac/lažljivica
  • Daj da ti pomognem
  • Ja sam to mogao kad sam bio tvog uzrasta
  •  Požuri
  •  Ja se žrtvujem zbog tebe

 

Ali, ona kaže da nije problem ako vam ponekad 'izleti' neka od tih rečenica.

 

"Pitanje je obrasca odnosa s decom, uobičajenog ponašanja i odnosa koji gradite od najranije dobi, čak i pre nego što deca razumeju reči koje im govorite. I najbolji roditelji greše, kažu nešto nepromišljeno i imaju pravo na loš dan. Pitanje je što s tim rade kasnije. Jesu li se spremni na izvinjenje, razgovarati o onome što se dogodilo i preuzeti odgovornost? I to je prilika za izgradnju odnosa s detetom, pokazivanja da niko nije savršen, ali da se greške mogu ispraviti, da ljubav i odnos postoje i dalje", zaključuje prof. Buljan Flander.

 

Evo kako da nađete zajednički jezik sa detetom: Dogovor kuću gradi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...