Spas od vrućina

Dragoceni saveti: Evo kako da zaštitite mališane od tropskih temperatura!

Ovo je glavna briga za roditelje kada nastupe tropske temperature. Stručnjaci savetuju kako se ponašati u letnjem periodu

Vaše dete & vi
Autor:
Dragoceni saveti: Evo kako da zaštitite mališane od tropskih temperatura!
Foto: Shuterstock

Putovanja, odlazak na plažu li igralište stvara brigu svim majkama koje imaju malu decu. Američka akademija pedijatara, dala je nekoliko saveta kako da zaštitite mališane dok provodite vreme napolju.

Prema navodima, sva deca mogu da budu napolju i igraju se dok vreme ne predstavlja značajan rizik po zdravlje, što je u ovom slučaju temperatura niža od 32 stepena. Ukoliko je temperatura viša, bebe, a ni mala dece ne smeju napolju da budu duži period. Savetuje se izbegavnje boravka van kuće od 10 do 16 časova, kada je sunce najjače. Ovo je posebno bitno za bebe koje imaju manju mogućnost znojenja.

Ukoliko ste napolju budite u hladu i rashladite svoju bebu mlakom vodom, a izlazak na temperaturama višim od 32 stepena izbegavajte.

Na nju uvek možete da se oslonite: 5 pitanja na koje samo majka zna odgovor!

Bebu lagano privikavajte na sunce i toplotu. Krenite laganim koracima, odnosno polako povećavajte vreme koje provodite na suncu sa pauzama na svakih 15 minuta ili pola sata. Ukoliko i dalje niste sigurni da li je pretoplo za vaše dete, okrenite se vašoj majčinskoj intuiciji. Ako se vi znojite i osećate neugodno, velika verovatnoća je da se i beba isto oseća. Vrlo je važno da odeće bude lagana, prozračana i svetlih boja. Uvek neka imaju i šešir ili neku kapu. Kada je u pitanju krema za sunčanje, koristite one koje imaju faktor od 30 do 50 i ne zaboravite da namažet nos, obraze i uši.

Koristite proizvode bez hemikalija koji sadrže cinkov oksid i titanov dioksid. Ovi mineralni sastojci ostaju na površini kože umesto da ih koža upije, a kremu nanesite 30 minuta pre izlaska.

Evo kako baka i deda mogu da naštete zdravlju unučeta tokom raspusta!

Ako mislite da je beba postalo pretoplo, odmah je sklonite sa sunca i odnesite u hladnije prostorije. Sunđerom koju umačete u hladnu vodu prelazite preko tela i dajte joj po malo vode ili mleka ako je beba manja. Ako se simptomi pogoršaju zovite pedijatra. Ključno je da nikada, ali baš nikada ne ostavljate bebu samu u automobilu pa makar to bilo i samo nekoliko minuta sa upaljenom klimom. Temperatura kod dece se povećava pet puta brže nego kod odraslih ljudi.

Ovako se pravilno pere tepih: Izbacite fleke, mirise i prljavštinu! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs