Naučno dokazano

Evo zašto je neophodno da se beba rodi prirodnim putem!

Izgleda da inteligencija mnogo zavisi od porođaja majke

Vaše dete & vi
15:12h Autor:
Foto: Shutterstock

Bebe koje su rođene prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na one rođene carskim rezom u "nametnutom" terminu, tvrde naučnici sa Jejla.

 

Razlog je protein UCP 2, koji utiče na inteligenciju, a njegov nivo je veći u mozgu dece rođene prirodnim putem ili dece rođene carskim rezom ako je porođaj krenuo prirodnim tokom.

 

Od ovog proteina zavisi kratkoročno i dugoročno pamćenje deteta, kasnije čoveka, što je ključno za stepen inteligencije.

 

Ovi rezultati su veoma važni jer je u poslednjoj deceniji došlo do ekspanzije porođaja carskim rezom, ali ne iz zdravstvenih razloga i kod beba koje su kroz trudove signalizirale da su spremne da izađu, već su mnoge majke ovu operaciju shvatile kao mogućnost da odrede datum i vreme rođenja svoje dece.

 

Ginekolozi uglavnom tvrde da je, kada trudnica uđe u deveti mesec i beba je formirana, svejedno kada će se poroditi i zakazuju carski rez po svom nahođenju ili želji buduće majke. Ipak, naučnici su sada dokazali da se to negativno odražava na inteligenciju i da bi, ako nema zdravstvenih razloga, uvek trebalo sačekati prirodne trudove.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...