Obratite pažnju

Izbacite iz govora: Sedam rečenica kojima ćete da upropastite svoje dete

Požuri, zato što ja tako kažem, ti si najbolji, ne plači - samo su neke od rečenica kojima ćete da uništite samopouzdanje svog deteta i zbog kojih će ono da izgradi pseudoidentitet kojeg će kasnije teško da izbije iz glave
Vaše dete & vi
15:26h
Izbacite iz govora: Sedam rečenica kojima ćete da upropastite svoje dete
Foto: Shutterstock

Savršen roditelj ne postoji i niko ne kaže da treba po svaku cenu da budete takvi, ali možete da uložite malo truda i da razmislite kakve poruke šaljete svojoj deci.

1. Tako si pametan/lep/sladak

Za ovo smo verovatno svi krivi, ali prema brojnim istraživanjima, bolje je da pohvalite detetov trud, nego da mu dajete takve izjave tipa: "Tako si..." Čini vam se da tako gradite njihovo samopouzdanje, ali im zapravo ugrađujete strah od neuspeha. Ako ne uspem da rešim test, da li ću prestati da budem pametan? Ako prestanu da misle da sam pametan, da li će me i dalje voleti?

To je posebno važno kada je u pitanju detetov izgled – tako si lep/sladak/zgodan! Kada to detetu stalno govore, ne samo roditelji, nego i prijatelji, pa čak i stranci, da li je to zdravo? Sasvim sigurno treba da pohvalite njihov izgled, ali gde je granica? Kad oni počinju da shvataju te izjave kao deo svog identiteta? A pseudoidentitet stečen u detinjstvu kasnije je teško da izbije iz glave.

2. Ti si najbolji

To je još jedna etiketa koju lepimo na njihov identitet, najbolji su u nečemu još od malih nogu. Da li je dete stvarno dobro u nekoj aktivnosti? Verovatno jeste. Da li je najbolje? Verovatno nije. Ali ako mu to stalno ponavljate, verovatno će tako da misli.

3. Zašto? Zato što ja tako kažem

To je verovatno još jedna stvar koju uporno govorite iako jednostavno možete da je izbegnete. Treba dete da podstaknete da pita zašto, a možete jednostavno da mu odgovorite: "Zato što želim da budeš zdrav i siguran".

Zašto detetu ne biste odgovorili? Važno je da dete postavi pitanje, čak i autoritetu. To ne znači da ga ne poštuje ili omalovažava, ali biće manje uznemireno ako shvati razloge nekog pravila ili zabrane.

4. Loš si

Loše ponašanje nije isto što i loša osoba. Zato ukažite na ono što je loše uradilo, a ne na karakter.

5. Ne plači

Svi plaču, uključujući i dečake. Ne želite da pomisli da je pogrešno da bude ranjiv ili da pokaže osećanja. To je jednostavno ljudski.

6. Prestani da se ponašaš kao devojčica. Budi muško

"Biti muško" ne znači ne pokazivati emocije, baš kao što ni "biti dama" ne znači da devojčica mora da bude poslušna i skromna. Deci treba da govorimo da budu ono što jesu.

7. Požuri

Ako govorite stalno malom detetu da požuri, verovatno ste se već pretvorili u osobu koja stalno vrši pritisak na to malo biće koje samo želi da uživa u životu. Dozvolite mu da se "vuče" do automobila, da usput zastane i ubere cvet ili da udahne malo vazduha i iskusi život. Zašto ste stalno u žurbi? Razlog verovatno leži u tome što vi imate problema s organizacijom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs