Priroda je uzela stvar u svoje ruke

Nakon porođaja: Promene na telu koje će vas iznenaditi

Većina žena se šokira nakon prve trudnoće kada shvati da se stomak nakon porođaja ne povlači tako brzo, ili da im stare cipele i grudnjaci više ne odgovaraju
Trudnoća
21:26h Autor:
Nakon porođaja: Promene na telu koje će vas iznenaditi
Foto: Shutterstock

Trudnoća i porođaj čine posebno razdoblje u životu svake žene i sa sobom nose neka neizbežna iskustva iako nisu uvek lepa i savršena kako ih zamišljamo.

1. LibidoAko niste raspoloženi za seks, niste jedini. Mnoge majke nemaju želju za seksom nakon porođaja, a to zna da potraje i do godinu dana. Ginekolog Hope Ricciotti sa prestižnog Univerziteta Harvard kaže za Web MD da se to događa jer su majke maksimalno usredsređene na dete, pa su im sve druge stvari daleko na listi prioriteta. Ukoliko tome dodate umor i zbunjenost kada postanete majka, nije ni čudo da vam je seks poslednji na pameti. U svemu tome veliku ulogu imaju hormoni, odnosno pad estrogena koji se s vremenom vraća na normalan nivo, pa će i seksualni život biti bolji.

2. Stomak i problemi sa kilogramimaVećina žena se šokira nakon prve trudnoće kada shvati da se stomak nakon porođaja ne povlači tako brzo. Obično je potrebno šest do osam nedelja da se stomak polako povuče, a to je vreme kada se oporavlja ceo organizam. Čim počnete da se osećate bolje, možete da radite vežbe za stomak.

3. Što se dogodilo mojim cipelama?Svima je poznato da tokom trudnoće mnogim ženama natiču noge i zato im je teško da nose cipele koje su imale pre, međutim nekima nije poznata činjenica da noga ostaje malo veća i nakon trudnoće. To gorko iznenađenje moglo bi da vas nervira jer ćete shvatiti da su vam sve cipele pomalo tesne i da vam treba pola ili čak ceo broj više. Osim viška kilograma koji opterećuje noge tokom trudnoće u povećanju stopala ulogu imaju i hormoni, posebno relaksin. Taj hormon opušta mišiće tela kako biste lakše rodili, ali ne deluje nužno samo u području karlice. Upravo zato vam se može dogoditi da se čini kako vam je stopalo naraslo.

4. Promene na grudimaIako većina žena ima veće grudi za vreme trudnoće i dojenja, kasnije njihova veličina može da se vrati na staro, ali i da grudi promene oblik. Zato nema ništa čudno u tome ako vam nakon dojenja treba grudnjak za broj manje. Mislite li da će stanje biti bolje ako izbegnete dojenje, odmah odustanite od te ideje. Istraživanje iz 2008. pokazalo je da dojenje nema veze sa veličinom grudi, a kod nekih žena koje nisu dojile veća je mogućnost da se dojke još više spuste.

5. Opadanje koseTrudnice obično imaju puniju i sjajniju kosu, ali nakon porođaja stvari se drastično menjaju, te žene često dožive šok zbog opadanja kose. Nakon porođaja stanje kose se vraća u normalu i usput opada, ali utešno je da će i ta promena vremenom prestati. Tokom trudnoće hormon estrogen raste, pa sprečava opadanje kose, ali se to okreće jednom kad rodite. Opadanje kose traje nekoliko meseci, a najkasnije do detetovog prvog rođendana sve bi trebalo da bude u redu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs