Korisno znati

Surova istina: Ovako izgleda oporavak od carskog reza!

Kada imate ogroman rez preko stomaka smeh nije baš najugodniji osećaj na svetu, naprotiv
Trudnoća 02.08.2016. - 14:59h Autor: lifepressmagazin.com
Foto: Profimedia

Iako je reč o porođaju, carski rez je operativni zahvat kao i svaki drugi i na taj način ga treba posmatrati. Oporavak od operacije se razlikuje od čoveka do čoveka, od žene do žene i ne postoji neki ustaljeni šablon. Važno je da znate nekoliko saveta koji će vam uveliko olakšati oporavak, a sigurni smo da ih nećete čuti od lekara kao ni od medicinskih sestara.

 

Dajte sebi vremena

 

Veoma je važno da si obezbedite pomoć i da se ne junačite jer ćete sebi napraviti medveđu uslugu. Budite pažljivi čak i kad je u pitanju hodanje. Nemojte raditi čak ni one naizgled jednostavne poslove. Odmarajte i čuvajte svoje telo sve dok se u potpunosti ne oporavite.

 

Oporavak od carskog reza može uticati i na stariju decu

 

Ako pored novorođenčeta u kući imate i starije dete onda računajte da će vaš oporavak od operacije teško pasti i njemu, posebno ako je manje dete u pitanju i ne razume zašto ga ne smete podići i igrati se snjim kao ranije. Tokom dana brigu o bebi na neko vreme prpustite tati ili bakama, a vi se posvetite starijem detetu, bojite, mazite se, čitajte, radite stvari koje možete, a koji će zabaviti dete i pružiti mu osećaj sigurnosti.

 

Sedativi, bol i strah: Mama Dragana otkriva svoje gorko iskustvo sa porođaja!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ne smatrajte lekove protiv bolova neprijateljima

 

Nema nikakve potrebe da trpite bolove posebno ako su zaista nepodnošljivi. Posavetujte se sa lekarom da vam propiše šta možete uzimati, a za to vreme bebu hranite formulom.

 

Ne ustručavajte se da pričate o radu creva i stolici

 

Pre napuštanja bolnice, sestre i lekari će vam postavljati pitanja o radu creva i gasovima. Nipošto se nemojte ustručavati da odgovorite što iskrenije jer su ti podaci veoma važni da bi se procenio tok oporavka.

 

Smeh u ovom slučaju nije lek

 

Kada imate ogroman rez preko stomaka smeh nije baš najugodniji osećaj na svetu, naprotiv. Žene koje su imale carski rez su rekle da su tokom smejanja imale osaćaj kako im konci pucaju, a bol je bio prilično jak. Isto tako ako osetite da ćete kihnuti ili se zakašljati preko stomaka stavite jastuk i pokušajte ublažiti pritisak.

 

Rodila dvoje dece, a i dalje je simbol seksepila: Devojka prirode, prvo telo Holivuda! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tražite pomoć kod tuširanja

 

Jedna od najosnovnijih radnji tokom oporavka od carskog reza može postati veoma komplikovana i zato tražite pomoć kad god idete na tuširanje da se ne bi desilo da vam ispadne sapun pa da se morate saginjati, a to se nikako ne preporučuje.

 

Krvarenje nakon carskog reza može biti nešto obilnije nego nakon vaginalnog porođaja

 

Kod većine žena koje su imale vaginalni porođaj krvarenje nakon porođaja se uglavnom ne razlikuje od standardnog menstrualnog ciklusa, kod carskog reza to može biti nešto drugačije i obilnije. U svakom slučaju ako mislite da krvarite previše obratite se lekaru samo da bi vam odagnao sumnje da nešto nije u redu.

 

Doktori su se zavetovali da će čuvati tajnu: Procureli detalji porođaja Kejt Midlton!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...