Korisno znati

Test za trudnoću: Kada se radi i kako se koristi!

Test na trudnoću neće vam dati relevantan rezultat dve nedelje nakon začeća ili ako vam menstruacija kasni samo jedan dan
Trudnoća
21:00h Autor:
Test za trudnoću: Kada se radi i kako se koristi!
Foto: Profimedia

Kako test za utvrđivanje trudnoće funkcioniše?

Supstanca koja se meri u testu za trudnoću je hormon HCG (human chorionic gonadotrophin) koji se stvara u najranijim danima trudnoće. HCG počinje da raste veoma intezivno oko 6. nedelje, da bi dostigao vrh negde između 9. i 13. nedelje trudnoće.

Koliko dugo nakon seksualnog čina treba da uradim test?

Test na trudnoću neće vam dati relevantan rezultat dve nedelje nakon začeća ili ako vam menstruacija kasni samo jedan dan. Ovulacija se dešava sredinom vašeg ciklusa (14. dana ako vam ciklus traje 28 dana ili otprilike 14 dana pre sledeće menstruacije). Sperma može da „živi“ i do pet dana u ženinom telu, tako da postoji potencijalna šansa da zatrudnite u periodu od nekoliko dana pre i nekoliko dana nakon ovulacije. To znači da ste plodni oko nedelju dana tokom ciklusa.

Ostatak vremena tokom ciklusa mala je verovatnoća da ćete zatrudneti. Poslednji plodni dani su oni pre nego što treba da dobijete menstruaciju. Ako mislite da ste trudni, a dobili ste negativan rezultat na testu, sačekajte još par dana, a onda se ponovo testirajte. Moguće je da dobijete netačan rezultat ako vam menstruacija kasni jedan ili dva dana, ali ako vam kasni nedelju dana, rezultat testa je sigurno tačan. To je zato što je veoma tanka granica u nivou hormona koji test zapravo meri tokom te nedelje ciklusa. Zato budite strpljivi.

4 najranija pokazatelja trudnoće: I pre nego što shvatite da nosite bebu u stomaku!

Da li moj test može da da netačan rezultat ako sam ga kupila pre nekog vremena i ako mi već neko vreme stoji u kupatilu?

Ako je test bio u kesi, zaštićen od ekstremne toplote ili hladnoće, sasvim je u redu da ga koristite. Ipak, pročitajte na kutiji datum proizvodnje i preporučen način čuvanja i proverite rok trajanja. Jedan od razloga zbog kog test može da da netačan rezultat je istek roka trajanja ili neadekvatno čuvanje testa.

Da li i mutna linija na testu za trudnoću znači da sam zatrudnela?

I mutna linija znači da je test pozitivan, odnosno da ste trudni. Nivo HCG-a nije isti kod svih žena i nizak nivo ovih hormona nije loš znak.

Štitna žlezda utiče na plodnost: Jednostavni testovi otkrivaju poremećaje na vreme!

Koliko nakon začeća test može da pokaže pozitivan rezultat?

U uputstvima većine testova koji mogu da se nađu na tržištu stoji da su tačni prvog dana nakon izostanka menstruacije. Žene obično ovuliraju 14 dana pre prvog dana menstruacije tako da je to broj dana koliko treba da sačekate nakon odnosa da biste proverili da li je došlo do začeća. Nivo HCG hormona u ženinom krvotoku naglo raste u prvoj nedelji nakon začeća. HCG hormon se razičito pokazuje kod svake žene tako da nije moguće po nivou hormona odrediti nedelju trudnoće.

Test za trudnoću funkcioniše tako što detektuje količinu HCG hormona u urinu. Logično je da će neke žene imati visok nivo hormona a druge (one koje su zatrudnele ranije) manji nivo hormona. Zato neke žene mogu da dobiju netačan rezultat ako se testiraju ranije zbog toga što im nivo horona nije dovoljno visok da bi test pokazao pozitivan rezultat. Zato sačekajte bar 14 dana nakon mogućeg dana začeća kako biste bili sigurni u relevantnost testa.

Puna vam je bešika, a odlažete odlazak u kupatilo: Evo kako to utiče na vaše telo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs