Studija pokazala

Nauka srušila mit: Evo zašto je bolje roditi prvo dete u 30-im nego u dvadesetim godinama!

Sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu dana ili dve, u razdoblju između 1979. i 2008. godine
Trudnoća 16.12.2015. - 22:34h Autor: vecernji.hr
Foto: Ilsutracija / Shutterstock

Žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u proseku bile zdravije od onih koje su prvo dete dobile u tinejdžerskom dobu, odnosno između 15. i 19. ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godine života, tvrde američki naučnici, koji su istraživanje sproveli na 3.500 američkih državljanki.

 

Vođa studije, psiholog i sociolog Kristi Vilijams sa univerziteta u Ohaju, i njeni saradnici ističu da rezultate temelje na analizi podataka grupe od tri i po hiljade žena rođenih u Sjedinjenim Američkim Državama ranih šezdesetih, pa da su se neki činioci od tada izmenili, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Health and Social Behavior.

 

Naime, sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu dana ili dve, u razdoblju između 1979. i 2008. godine.

 

Urnebesne ilustracije jedne mame: Kako zaista izgleda biti trudan, i život sa bebom! (FOTO)

 

Stručnjaci su uporedili zdravstveno stanje ispitanica u njihovoj srednjoj životnoj dobi i ustanovili da je zdravstveno stanje onih koje su prvi put rodile između 25. i 35. bolje nego u preostale dve grupe prvorotki.

 

Kristi Vilijams ističe da su rezultati istraživanja u suprotnosti sa dosad uvreženim mišljenjem, po kojem je prvo dete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života.

 

Po istom istraživanju, zdravlje žena koje su za vreme i nakon prvog majčinstva bile u braku, pokazalo se kvalitetnijim u srednjoj životnoj dobi, što ne važi za samohrane majke.

 

Jedna ranija studija upućuje na to da su i muškarci koji su postali očevi pre 25. godine života u većoj opasnosti od moguće smrti u srednjoj životnoj dobi.

 

Zašto sam prestao da vršim abortuse: Jeziva ispovest doktora Adaševića!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs