Neverovatno

Žene postaju srećnije od muškaraca tek u 85. godini: Razlog će vas preneraziti!

Psihijatri su dali pomalo jezivo objašnjenje za ovu tvrdnju

Ljubav i zavođenje
Autor:
Žene postaju srećnije od muškaraca tek u 85. godini: Razlog će vas preneraziti!
Foto: Shutterstock

Žene su manje srećne od muškaraca sve dok ne napune 85 godina, pokazalo je novo istraživanje.

Prema tvrdnjama psihijatara, razlog možda leži u činjenici što u toj dobi najčešće postanu udovice!

Istraživanje sprovedeno na 8.000 odraslih Britanaca pokazalo je da će žene češće od muškaraca tokom života imati ozbiljnijih zdravstvenih problema. Najveće odstupanje zabeleženo je kod mentalnog zdravlja, takve probleme prijavilo je 28 odsto žena u dobi između 16 i 24 godine, u odnosu na 16 odsto muškaraca.

Ali, razlika se smanjuje s godinama jer 18 odsto muškaraca i žena prijavljuje duševne bolesti u dobi između 25 i 34 godine. Do vremena kada žene dođu u srednje godine, njihova sreća se opet smanjuje jer, prema istraživanju, 24 odsto njih oboli od psihičkih smetnji u dobi između 45 i 54 godine.

Ovo su godine kada se žena menja: Životna prekretnica od koje mnogi zaziru!

foto: Profimedia

Istraživanje je obuhvatalo 12 pitanja na osnovu kojih su učesnici procenjivali nivo samopouzdanja, anksioznosti i poremećaja spavanja. Za ispitanike koji su postigli četiri ili više bodova na tabeli, smatralo se da će verovatno oboleti od psihičkih bolesti, piše Independent.

Kako je objasnila Kejt Lovet sa fakulteta Royal College of Psychiatrists, moguće je da su žene generalno nesrećnije od muškaraca zbog tereta kućnih obaveza. To se smanjuje s godinama, jer njihova deca odrastu pa više nemaju toliki osećaj obaveza.

Takođe, iako je prema statistikama verovatnije za žene da razviju depresiju, Lovet objašnjava da su po pitanju depresije zapravo muškarci ranjiviji, pogotovo oni iznad 85 godina koji nemaju partnerku.

Psiha strada prva, telo propada: Kako da istrenirate mozak da prestane da brine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs