Prirodno lepe i tokom trudnoće

Zbog straha da ne naškode bebi, mnoge buduće majke zapostave sebe i svoje telo. Prema rečima stručnjaka, period trudnoće nije vreme za estetska eksperimentisanja. Međutim, uz malo truda, stare navike se mogu prilagoditi zahtevima "drugog stanja" i doprineti da se osećate lepo i zavodljivo
Trudnoća 23.04.2013. - 16:47h Autor: Stil

Nega kose u toku trudnoće
U toku ovih devet meseci kosa raste neverovatnom brzinom, zahvaljujući ubrzanom metabolizmu i pojačanoj cirkulaciji. Istovremeno se smanjuje i njeno opadanje, te izgleda gušće i raskošnije nego obično. Obogaćena prirodnim sjajem, ne zahteva posebnu negu da bi bila lepa. Međutim, kod nekih žena je situacija malo drugačija, pa se dešava da im kosa postaje masna ili neobično suva, što se može rešiti pranjem šamponima sa posebnom formulom. Trudnoća je dobra prilika da pustite kosu da izraste iznova, odmorivši je od farbi i drugih tretmana. Lekari savetuju buduće mame da farbanje izbegavaju u toku prva tri meseca, jer se taj period smatra najosetljivijim po razvoj fetusa. Međutim, sprovedena su brojna istraživanja na tu temu i ne postoje dokazi da ijedan od hemijskih tretmana kose predstavlja opasnost po bebu. Potencijalno su zabrinjavajuća isparenja hemikalija sadržanih u preparatima za tretiranje kose. Stoga, bilo bi poželjno prostoriju češće provetravati za vreme farbanja. Najzad, imajte na umu da hormoni trudnoće mogu učiniti da vaša kosa drugačije reaguje na boje, što može dovesti do toga da ne dobijete željenu nijansu.

Nega lica
Dosadašnju negu kože prilagodite promenama tena. Čistite lice jednom dnevno i to proizvodima bez sapuna, jer bi mogao biti previše jak. Moguću pojavu bubuljica i akni kod trudnica bezbedno je lečiti preparatima prirodnog porekla. Jaka kozmetička sredstva zamenite svežim limunom. Na delove lica sa aknama nanesite limunov sok. Nakon petnaest minuta isperite ga toplom vodom i lice posušite peškirom. Ako ste navikli da redovno idete u kozmetički salon, nema potrebe da prestanete, s tim što morate imati na umu da će vaša koža možda biti osetljivija u ovom periodu, te proverite da li je neki od preparata neodgovarajući.

Šminkanje u toku trudnoće
Kada je šminka u pitanju, savetuje se pribegavanje kvalitetnim i klinički ispitanim preparatima, kako bi se izbeglo prisustvo olova u puderu, maskari, senkama za oči i drugo.

Higijena noktiju
Vrlo je verovatno da će vam se u trudnoći nokti više listati i lomiti. Redovno ih secite i mažite ruke kremom sa učvršćivačem za nokte. Lakiranje noktiju se ne smatra štetnim. Iako sadrže formaldehid u sebi, lakovi su bezbedni po zdravlje bebe. Tokom procesa lakiranja, preporučuje se redovno provetravanje prostorije i eventualno izbegavanje lakova koji u sebi sadrže pomenutu supstancu.

 

Briga o stopalima
Usled dodatne težine koju moraju da nose, trudnicama često otiču stopala. Preporučuje se da uveče, pred spavanje, potopite noge u lavor sa toplom vodom i držite ih tako jedno vreme. Nakon toga, stopala izmasirajte kremom za noge sa mentom. 

 

Svakodnevna nega zuba
Hormoni u trudnoći mogu izazvati blago oticanje desni i povećati njihovu osetljivost, čineći ih podložnijim krvarenju tokom pranja i čišćenja koncem. Koristite meke četkice i zube nežno čistite koncem. Zubara posećujte redovno - dovoljno je jednom u šest meseci.

 

Relaksacija profesionalnim masažama
Za oslobađanje od jakih bolova u leđima i ukočenost, koji se javljaju u toku trudnoće, lekari preporučuju blage masaže celih leđa, stopala, nogu i vrata. Masiranjem se postiže bolja prokrvljenost tela i cirkulacija, a pomaže i kod oticanja nogu. Osim što ublažava fizički bol, pomaže i kod oslobađanja od stresa i pospešuje miran san. Svakako, sigurnosti radi, preporučuje se prethodna konsultacija sa lekarom. Masaža bademovim uljem umanjuje rizik od pojave strija i venskih oboljenja. Pojavu proširenih vena sprečite držeći noge uzdignute dok sedite ili spavate. 


Solarijum tokom trudnoće
Jedna od retkih stvari koja se ne preporučuje trudnicama, jeste odlazak u solarijum. Može biti jako štetno, kako po trudnicu, tako i po bebu. U toku ovih devet meseci koža je mnogo osetljivija, a samim tim lakše podleže crvenilu i alergijama. Usled porasta hormona tokom trudničkih dana, veći je i rizik od pojave tamnih fleka po licu. Osim toga, sam položaj na leđima za vreme sunčanja, usled dodatne težine, povećava pritisak na vene i može izazvati vrtoglavicu i mučninu. Jedna od neželjenih posledica po dete može biti oštećenje kičme. Izlaganje ultraljubičastim zracima u solarijumu, smanjuje količinu folata, odnosno hranljivih materija u krvi, koje su neophodne za razvoj fetusa.

"Muke" sa celulitom
Celulit je jedan od mogućih neželjenih efekata trudnoće. Do ove pojave dolazi usled povećane telesne tećnosti i promene nivoa insulina i prolaktina u telu. Međutim, nema razloga za brigu. Neretko se dešava da celulit sam od sebe prođe nakon trudnoće, ali, ukoliko do toga ne dođe, postoji više stvari koje možete da probate, a da su bezbedne i po vas, i po vašu bebu. Jedna od njih su, svakako, vežbe prilagođene "drugom stanju".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...