Neverovatno

Revolucija u reproduktivnoj medicini: Majka i dete rođeni iz iste materice!

Zaplakala sam tada, rekla da je volim i zahvalila joj se što je to učinila za mene, rekla je mlada majka
Trudnoća
00:14h Autor:
Revolucija u reproduktivnoj medicini: Majka i dete rođeni iz iste materice!
Foto: Thinkstock

Majka iz Švedske, više od tri decenije nakon rođenja, porodila se zahvaljujući istom organu u kome se sama razvijala - majčinoj materici!

Mladoj mami, čija beba trenutno ima devet meseci, pre par godina zbog raka je odstranjena materica, a njena majka, koja je sada u pedesetim godinama, odlučila je da svoju matericu donira svojoj ćerki.

"Zaplakala sam tada, rekla da je volim i zahvalila joj se što je to učinila za mene", navodi majka koja je želela da ostane neimenovana.

Porođaj u vodi: Sve prednosti kako za majku, tako i za bebu!

Nakon četiri pokušaja ubacivanja embriona u njenu matericu putem vantelesne oplodnje, mlada žena ostala je u drugom stanju, a tokom trudnoće nije bilo nikakvih komplikacija.

"Naslanjanje njegovog obraza uz moj bilo je najdivniji osećaj na svetu. Nadam se da će, kada odraste, transplantacija marterice postati uobičajen tretman za žene poput mene", izjavila je pacijentkinja.

Ovaj poduhvat delo je doktora Matsa Brenstroma, a zahvaljujući novoj tehnici do sada su četiri žene uspele da se ostvare kao majke. Presađivanje materice mnogi nazivaju jednim od najvećih prodora u medicini od uvođenja tehnike vantelesne oplodnje.

Na ovo vas niko neće upozoriti: Šokantne promene posle porođaja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs