Dešava se i češće nego što mislite

Bila trudna 9 meseci, a nije znala: Doktorka objasnila ovaj fenomen!

Opšte je poznato kroz kakve sve fizičke i psihičke promene trudnice prolaze za vreme drugog stanja. Međutim, ispostavilo se da ovaj fenomen "misteriozne" trudnoće i nije tako retka pojava
Trudnoća
14:28h Autor:
Bila trudna 9 meseci, a nije znala: Doktorka objasnila ovaj fenomen!
Foto: Sensa

Desilo se ponovo prošle nedelje! Jedna 25-godišnja devojka iz Velike Britanije doživela je potpuni šok kada je na svet donela bebu u toaletu, a danima je bila u zabludi da ima stomačni virus.

Još jedan primer je žena iz Masačustesa koja je hitno primljena u Urgentni zbog jakih bolova u leđima. Ostala je zatečena kada joj je dežurni lekar saopštio da je trudna i da će se svakog momenta poroditi, prenosi Woman's Health.

Komplikacija koja dovodi do neplodnosti: Kada su menstrualni bolovi ozbiljan problem!

Potpuno je nezamislivo prihvatiti činjenicu da žena može da bude trudna punih devet meseci, a da toga ne bude svesna. Opšte je poznato kroz kakve sve fizičke i psihičke promene trudnice prolaze za vreme drugog stanja. Međutim, ispostavilo se da ovaj fenomen "misteriozne" trudnoće i nije tako retka pojava. Stručnjaci naglašavaju da je zaista moguće da žene tokom 40 nedelja ne budu svesne da u stomaku nose dete. Evo zašto:

1. "Žene koje već imaju dosta viška kilograma, odnosno spadaju u grupu gojaznih, neće nužno primetiti fizičke promene na svom telu koje ukazuju da beba raste u njihovom stomaku. Višak masti može da spreči da osete bebine pokrete i mrdanje u stomaku", kaže prof.dr Meri Džejn Minkin sa Univerziteta Jejl.

2. "Ukoliko već imate neredovne menstruacije i ne možete da se oslonite na datume, bilo da je to zbog samih hemijskih procesa u vašem telu ili policističnih jajnika, izostanak perioda ne bi automatski pokrenuo vaše sumnje u trudnoću", dodaje doktorka Minkin.

3. "Dok su šanse da vam kućni test za trudnoću pokaže pogrešan rezultat vrlo male, i te kako je moguće da u prvim nedeljama, kada piškite na štapić, vaše telo još uvek ne proizvodi dovoljno onih hormona koje test treba da prepozna - ukoliko pijete previše vode i tako razblažite urin, a samim tim je i nivo hormona takođe razblažen. Drugi slučaj je kada test ne koritite pravilno. Uvek uradite još jedan test, a ukoliko je i on negativan, a vi imate neke druge simptome trudnoće, kao što su mučnine ili osetljivost bradavica, zakažite pregled", savetuje doktorka Minkin.

Žena u 47.godini postala majka: Uživam sa bebom, ne brine me šta drugi misle!

4. "Normalno je da beba kreće da se mrda i okreće u stomaku već u drugom trimestru, ali to ne mora da bude u 100 odsto slučajeva", kaže Minkin. "Međutim, nekada se dešava da je posteljica smeštena ispred bebe, te žena ne oseća njeno kretanje".

5. "U svojim kasnim četrdesetim mnoge žene doživljavaju promene u ciklusu poznate kao perimenopauza: neredovne menstruacije, period koji se završava i tek nakon nekoliko meseci počinje ponovo, i mnoge druge fizičke promene kao što su debljanje i ćutljivost. Svi ovi znaci mogu da ukazuju da je beba na putu. Upravo to se desilo jednoj mojoj pacijentkinji. U svojoj 46. godini došla je kod mene da se žali na povećanje kilaže usled perimenopauze. Čim sam je pogledala, znala sam o čemu je reč - bila je u drugom trimestru trudnoće", objašnjava doktorka Minkin.

6. "Ako ste naviklji da često imate stomačnih problema, poput mučnine, povraćanja i nervoznih creva, jednu više jutarnju mučninu i povraćanje doživećete sasvim normalno. I onda kada one prođu, mislićete da ste ozdravili, a vi ste zapravo ušli u drugi trimestar", zaključuje prof. dr Meri Džejn Minkin sa Univerziteta Jejl.

OVDE saznajte 9 razloga za neredovnu menstruaciju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs