Neverovatno

Fenomen superfetacije: Žena može da zatrudni kada je već u drugom stanju?!

Do neverovatne pojave dolazi kada se prolazak embriona kroz zid materice iz nekih razloga odloži, pa je i fizički moguće da se oplodi još jedna jajna ćelija
Trudnoća
17:08h Autor:
Fenomen superfetacije: Žena može da zatrudni kada je već u drugom stanju?!
Foto: Thinkstock

Stručnjaci su utvrdili da nije nemoguće zatrudneti kada već nosite jednu bebu, a istorija je već nekoliko puta zabeležila ovaj neobičan medicinski fenomen!

Iako zvuči neobično, ovaj pojava je već dobila i svoj termin - superfetacija, a podrazumeva oslobađanje jajne ćelije nekoliko nedelja po početku trudnoće, pri čemu dolazi do oplodnje i ove jajne ćelije - prenosi Yumama.

Biološki govoreći, ovo ne bi trebalo da se događa.

Superfetaciju ne treba mešati sa superfekundacijom, pojavom kada se dve jajne ćelije oslobođene u istom trenutku oplode u različito vreme.

OVDE saznajte koje su najvažnije hranljive materije za trudnice.

"Hormoni koji se pojačano luče u trudnoći čine nemogućim ovulaciju" - ističe Koni Hedmar, akušer u mičigenskoj Opštoj bolnici "Market" i dodaje da je baš zbog toga superfetacija tako izuzetna.

Stručnjaci jesu utvrdili da je to moguće i zabeležili više slučajeva, ali još uvek nije jasno zašto do ove pojave dolazi.

Karen Bojl, priznati američki ekspert u reproduktivnoj medicini, smatra da do superfetacije dolazi kada je implantacija embriona (prolazak embriona kroz zid materice) odložena, ali još uvek nema zvaničnih potvrda ove teze.

Neverovatnu priču jedne mame koja se žalila na bolove u stomaku, a potom rodila retke blizance, pročitajte OVDE. Odložena implantacija se javlja kod zečeva i poneke druge životinjske vrste, ali ni u ovom slučaju nije dovoljno proučena. Kod ljudi je, ipak, toliko retka pojava da se smatra fenomenom, a najveći stručnjaci iz oblasti reprodukcije su do sad pronašli svega deset slučajeva. Međutim, bilo je slučajeva rođenja blizanaca od kojih je jedan začet pre drugog, a Bojlova ističe da ju je to, iako je srela različite slučajeve, potpuno šokiralo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs