Magično drugo stanje

10 zanimljivosti o trudnoći: Veće grudi ako čekate devojčicu, muškarci se goje tokom ženine trudnoće

Bujnija kosa, veće grudi kod trudnica koje nose devojčice, komuniciranje bebe iz stomaka, samo su neke od čudesnih stvari koje se događaju u toku devet meseci trudnoće
Trudnoća
20:58h Autor:
10 zanimljivosti o trudnoći: Veće grudi ako čekate devojčicu, muškarci se goje tokom ženine trudnoće
Foto: Shutterstok

Zar nije neverovatno da žena kada je trudna može da nasluti kojeg je pola njena beba, da ćelije mališana ostaju zauvek u telu majke, da beba iz stomaka čuje muziku i sve ono što se oko nje dešava i da je trudnoća stanje u kome je žena možda i najprivlačnija...Evo nekoliko interesantnih stvari vezanih za trudnoću, prenosi Yumama.com.

Veće grudi kod trudnica koje nose devojčice

Oblik grudi ima veze sa polom bebe. Naime, ukoliko nosite devojčicu imaćete veće grudi u trudnoći. Kod majki dačaka testosteron dovodi do toga da grudi manje porastu.

Bujnija kosa u trudnoći

Trudnoća i prenatalni vitamini od tanke, retke kose „naprave“ bujnu i sjajnu, tako da je pravljenje frizure u tom periodu mnogo jednostavnije.

Trudnice su privlačne

Mnoge trudnice misle za sebe da nisu privlačne, međutim muškarci se ne bi baš složili s tim. Jedno istraživanje je pokazalo da 60 odsto muškaraca oseća istu dozu privlačnosti prema svojoj partnerki kao pre trudnoće, dok 27 odsto muškaraca ima veću želju prema svojoj trudnoj partnerki. Za sve su “krivi” hormoni koji u trudnoći utiču na lepotu i privlačnost.

Ovde pročitajte koja su najpoznatija sujeverja u vezi sa trudnoćom.

Intuicija otkriva pol deteta

Kada trudnica sanja svoje nerođeno dete i u snu otkrije pol, obično bude u pravu. U pozadini toga je ženska intuicija, iako nije sasvim objašnjena, podržana je od strane nauke.

Bebe komuniciraju iz stomaka

Bebe komuniciraju još u stomaku, pokušavajući da skrenu pažnju na sebe! Nagli bebini pokreti u majčinom stomaku, udarac nožicom, ili ubrzano lupanje malog srca - znaci su da beba pokušava da komunicira sa okolinom. Nakon rođenja, ovaj vid komunikacije napreduje ka momentu kada beba konačno progovara.

Pokažete ljubav bebi dok je još u stomaku, saznajte ovde kako.

Ishrana i pol

Prema tradicionalnom verovanju, trudnice koje žele da rode dečaka - treba da jedu više crvenog mesa i slanih „grickalica“. Ukoliko se odluče za devojčicu, za njih je najbolja riba, povrće i čokolada.

Miris tela podsvesno utiče na partnera

Do trećeg semestra, u znoju trudnica se javljaju nova hemijska jedinjenja (feromoni). Niko nije siguran zašto se oni javljaju i nestaju kratko posle porođaja. Jedna od teorija je da uz njihovu pomoć novorođenče prepozna po mirisu svoju majku. Ovaj suptilan miris podsvesno izaziva kod partnera proizvodnju hormona, kao što je prolaktin, koji utiče na vezivanje i spremnost za očinstvo. Muškarci koji imaju visok nivo prolaktina u vreme rođenja bebe više se brinu o bebi od onih koji imaju niži nivo.

Koji su nedozvoljeni tretmani tokom trudnoće, saznajte ovde.

Ćelije bebe ostaju u organizmu majke

Tokom trudnoće, ćelije bebe preko placente dolaze do majke i tu ostaju zauvek. Najčešće su u plućima majke, kičmenoj moždini, koži, štitnoj žlezdi, jetri, crevima, grliću materice, žučnoj kesi, slezini, limfnim čvorovima i krvnim sudovoma. Bebine ćelije, takođe, mogu da žive i u majčinom srcu i mozgu. Pošto utiču na zdravlje, one mogu i da izazovu promene u majčinstvu.

Beba sluša muziku i u stomaku

Naučnici sa Univerziteta Dekart u Parizu, utvrdili su da se sluh kod ploda razvija tokom poslednja tri meseca trudnoće, kao i da se novorođena beba seća melodija koje je čula dok je bila u maminom stomaku. Oni tvrde da je bolje da majka peva fetusu, nego da mu pušta muziku.

Muškarci se goje tokom ženine trudnoće

Budući očevi se tokom ženine trudnoće u proseku ugoje oko šest kilograma. Oko 40 odsto muškaraca navodi da su za njihovu gojaznost krive grickalice, jer njihove supruge imaju veći apetit. Drugi tvrde da su više jeli da bi se njihove žene osećale bolje. Ipak, postoji mogućnost da to nisu glavni uzroci, jer su naučnici ustanovili da je isti slučaj i sa muškim marmozetima (vrsta majmuna). Oni se ugoje oko 20 odsto za vreme graviditeta njihovih ženki, jer "skladište" energiju koja im je potrebna za bebu koja stiže.

A koje su promene na telu posle trudnoće koje će vas iznenaditi, saznajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs