predivne mace

7 ZANIMLJIVOSTI O RADGOL MAČKAMA: Najšarmantnija i najlojalnija rasa! Idealne za život u stanu!


Ove mačke su više kao psi u svojoj psihologiji. Oni su neverovatno vezani za vlasnika i stalno moraju da komuniciraju s njim

Ljubimci
Autor:
7 ZANIMLJIVOSTI O RADGOL MAČKAMA: Najšarmantnija i najlojalnija rasa! Idealne za život u stanu!
Foto: Profimedia

Radgol mace krasi svilenkasta, srednje duga dlaka, slična kao kod persijskih i angora mački, prilično veliko telo i vrlo mazne naravi, baš poput pasa.

Upoznajmo bolje ovu fascinantnu rasu mačke.

Najdraža aktivnost im je sedenje u krilu

Mačke Ragdol su najsrećnije u društvu ljudi, te obožavaju kada ih neko nosi.

Svoje ime, Radgol dobila je upravo zbog sklonosti da se potpuno opusti kada je neko podigne.

Veoma je poslušna i uvek želi da udovolji svom vlasniku, zbog čega ju je veoma lako trenirati.

Brzo nauči da šeta na povodcu, donosi lopticu i zna razne druge trikove.

Odlično se slaže s drugim kućnim ljubimcima, pogotovo psima (jer ipak su oni 'mačkopsi'), kaže Katarina Orešković, vlasnica jedne odgajivačnice.

Mačka, Radgol mačka
foto: Profimedia

Relativna nova rasa mačke

An Baker, odgajivačica koja je živela u Kaliforniji tokom 60-ih godina 20. veka, smatra se zaslužnom za stvaranje ove rase.

Baker je uzela domaću dugodlaku belu ženku mačke koja je lutala po njenom komšiluku i parila je s drugom dugodlakom muškom mačkom. Njihovi mačići preci su rase Ragdol.

Birajući karakteristike poput prijateljske naravi i duge dlake mekane poput pliša, An Baker na kraju je odgojila veliku, mekanu macu kakva postoji danas.

Moguće da jedna od mačaka u originalnoj krvnoj liniji Ragdola ima karakteristike sijamske mačke ili je Baker parila prvu mačku s birmanskom, burmanskom ili persijskom mačkom.

Međutim, kako niko ne zna koju rasu je Baker koristila kako bi stvorila Ragdol, poreklo njenog karakterističnog "colorproint" krzna kod kojeg je telo svetlije boje od lica, nogu, repa i ušiju, ostaje misterija.

Imaju predivne plave oči, a dolazi u mnogo boja i nijansi

Mace Ragdol dolaze u raznim nijansama, od kombinacije smeđe i plave, do crvene i krem. Kombinacije poput sive i smeđkaste s tamnim prugama takođe su uobičajene.

Njihovo krzno dolazi u nekoliko uzoraka, uključujući već pomenuti "colorpoint“ bez bele na krznu, dvobojne i s belim "rukavicama" na šapama.

Ove mace rađaju se blede, a njihovo krzno, kako odrastaju, postupno tamni do određene stalne nijanse.

Lepota je samo jedan deo onoga što krasi ove mace. Karakter je ono što ih čini zaisza posebnom i drugačijim od svih drugih.

Mirne su, tihe, veoma opuštene (otud i naziv - Ragdol; 'krpena lutka') i veoma mazne i vezane za svoje ukućane, kaže Katarina Orešković.

mačka, Radgol mačka
foto: Shutterstock

Jedna je od najvećih rasa mačaka

Mužjaci Ragdola u proseku teže između sedam i devet kilograma, a ženke između četiri i sedam kilograma.

Ta kilaža ih čini nešto većim od drugih velikih rasa, poput norveške šumske mačke,koje su teške oko sedam kilograma.

Tihe mace

Ragdol mačke su poznati po pitomom i blagom temperamentu i nežnoj prirodi. Zbog toga važe za jednu od najboljih rasa za život u stanu.

Međutim, nisu sklone mjaukanju što znači da se vaša maca možda neće oglasiti ako je uznemirena ili ako je nešto boli. Stoga, posvetite joj se dovoljno kako biste to prepoznali.

Radgol mačka, mačka
foto: Profimedia

Najpoznatija je karakteristika to što ove mace prema ljudima nisu agresivne, te su odlične za porodice s decom (koja se, naravno, znaju ophoditi s mačkom).

Treba biti oprezan da ne bi sebi nanele bol u igri ili svakodnevnom druženju jer klasični Ragdoll ne znaju da pokažu kada im je dosta, za razliku od drugih mačaka, ističe vlasnica.

Najdugovječnija Janus mačka (mačka s dva lica) na svetu bila je Radgol

Janus mačka zvanični je naziv za mačku s dva lica, a ime je dobila po rimskom bogu Janusu koji se prikazuje s dva lica. Najpoznatija maca s dva lica, Frank i Louie (poznata i kao Frankenlouie), bila je Ragdol. Imala je dva zdrava oka, slepo srednje oko, dva nosa i dvoja usta.

Očekivalo se da Frank i Louie neće dugo živeti, ali Marti Stevens spasila ga je od uspavljivanja.

Frankenlouie je živeo čak 15 godina, a uginuo je 2014. godine. Zbog svog dugog života dospeo je u Ginisovu knjigu rekorda kao najdugovečnija Janus mačka.

mačka, Radgol mačka
foto: Profimedia

Ima karakter poput psa

Ako želite macu s kojom ćete se igrati bacanja loptice, koja će vas pratiti iz sobe u sobu i spavati s vama u krevetu, Radgol je savršena za vas.

Ponekad se pokazuju više tipično za psa nego za mačku.

Uobičajeno je da će vas dočekati na vratima da vas pozdravi, pratiti z sobe u sobu, maziće se uz vas na kauču i u krevetu, čekati vas ispred kuptila..

Vole plišane i sitne igračke koje će nositi iz sobe u sobu.

Ragdolli su isključivo kućne mačke. S obzirom na to da su veoma otvoreni, hrabri i ne uzvraćaju na ljusku provokaciju, spoljni život je za njih veoma opasan te se nikako ne preporučuje.

Ragdoll treba da izađe iz kuće samo pod pratnjom te ako nije istreniran – na povodcu.

Radije će provesti dan prateći vas u stopu i pratiti sve što radite, a pritom vas moliti za samo još malo pažnje jer pažnje im nikad nije dosta, otkriva Katarina Orešković.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs