NEŽNI DIV

Oličenje snage, dominacije i odanosti: Napuljski mastif je čuvar bez premca i nežna duša u telu gorostasa! (FOTO)

Rasa koja impresionira na svaki mogući način.

Ljubimci
17:40h Autor:
Foto: Shutterstock

Pomenuti pas jedan je od onih koji se smatraju veoma dobrim čuvarima, zahvaljujući svom temperamentu kao i snažnom izgledu. Odlikuje ih siguran hod i veliko telo, a njihov pogled je hladan i odmeren. Shodno tome, mnogi ljudi koji žele da vam naude neće biti ravnodušni ukoliko se susretrnu sa ovim psom, jer sam pogled na njegovu figuru u mnogima izaziva strah.

U prošlosti, rasa napuljski mastif uzgajana je sa namenom da postanu izuzetni čuvari velikih imanja kao i kuća. Pomenuti pas iako izgleda zastrašujuće, veoma je veran i ukoliko mu pružite ljubav umeće da vam uzvrati na najbolji mogući način. Poznato je da se ljubav ljubavlju vraća, a ovi psi su pravi primer za to.

Prema zvaničnim podacima, smatra se da ovaj pas, napuljski mastif, vodi poreklo sa Bliskog istoka. U velikom broju slučajeva upravo ovi psi bili su čuvari stada ili pak velikih imanja, pa shodno tome veruje se da je upravo i to bila njihova namena jer su te poslove odlično obavljali.

Pored uloge čuvara, napuljski mastif imaju je ulogu i kao pas koji je uzgajan za različite borbe. U većini slučajeva ovaj pas se borio protiv lavova, a ponekad je protivnik istog bio i slon ili pak čovek.

Napuljski mastif koji danas postoji smatra se varijantom Mastifa i Molosa koji je nastao ukrštanjem ovih rasa na teritoriji Velike Britanije. Nakon toga, njegova popularnost proteže se i u ostalim delovima sveta u zavisnosti gde je dospevao nakon različitih selidbi. Veliku popularnost ovi psi dostigli su u Italiji, gde se najčešće koriste kao čuvari imanja a sve češće i kao kućni ljubimci.

Velika popularnost napuljskog mastifa postojala je u periodu kada su uzgajani kao psi za borbe, međutim nakon toga sve više su postajali vrsta koja je padala u zaborav i koja je bila sve manje popularna. To je predvideo čovek po imenu Pjer Skanziani koji je želeo da spreči izumiranje ove vrste pa shodno tome rešio je da doprinese da se ova vrsta pasa uzgaja u različitim odgajivačnicama kako bi ih zaštitio kao vrstu.

Prva izložba na kojoj su se pojavili ovi psi, održala se 1964. godine. Prema podacima, napuljski mastif najčešće se uzgaja na teritoriji Italije. Na našim prostorima ova vrsta pasa nije zastupljena u velikom broju, a ljubitelji istih koji žele da ih uzgajaju štence najčešće poručuju putem interneta.

Osobine

Prema podacima, smatra se da je ovaj pas nastao još u davna vremana kao i da je njegovo primarno poreklo porodica molosa. Napuljski mastif je pas koji se odlikuje masivnom građom, koja sadrži veoma snažan kostur.

Po svom fizičkom izgledu smatra se velikim i jakim psom. Visina mužjaka pomenute rase psa iznosi u proseku oko 75 cm, a njihova težina varira do 70 kg. Mužjaci su najčešće veći u odnosu na ženke napuljskog mastifa. Ženski napuljski mastifi najčešće narastu do 74 cm, dok njihova težina iznosi najviše do 60 kg. Bez obzira na njegov krupan izgled, tvrdi se da su proporcije istog skladne, sem što je malo više dugačak u poređenju sa njegovom visinom. Čak dok laktova ovog psa, prostire se veoma dubok grudni koš. Leđa istog su ravna i pomalo široka.

Karakteristično za ovu vrstu psa je to da njihova koža nije zategnuta kao kod ostalih pasa, već se opušteno spušta niz njihovo telo. Napuljskog mastifa odlikuje glava koja je veoma velika a i široka, pa shodno tome sadrži podbradak na kom se nalazi koža koja je veoma naborana. Usne napuljskog mastifa su veoma izražene pa shodno tome veoma su primećene na njegovoj glavi. Odlikuju ga zubi koji su pravilno raspoređeni u snažnoj i širokoj vilici. Uši pomenute vrste pasa najčešće su velike i duge i karakteristično za njih je da padaju preko lica.

Napuljski mastif, Pas
foto: Shutterstock

Međutim, u pojedinim zemljama se ne preferira ovakav izgled pasa, već se isključivo vrši krupiranje i u tom slučaju dobijamo napuljskog mastifa koji će imati male uši poput trougla. Za dlaku pomenutog psa moglo bi se reći da je kratka, gusta i glatka, kao i to da prekriva čitavo telo istog. Boja dlake kod napuljskog mastifa može biti crna, plavo – siva, siva, crveno – žuta, braon ili pak crvena. Karakteristično za napuljske mastife što se inače ne smara odstupanjem od pasmine je postojanje tigrastih tragova koji predstavljaju šaru po boji dlake koju on već sadrži.

Životni vek napuljskog mastifa uz odgovarajuću brigu o njemu može trajati najviše do deset godina.

Karakter

Napuljski mastif zahvaljujući svojoj snažnoj građi i uopšteno masivnom fizičkom izgledu, najčešće ostavlja utisak psa koji je vrlo opasan i naprosto je ljudima teško da poveruju da pomenuti pas ume biti nežan i poslušan. Da izgled zna da prevari, sa sigurnošću tvrde vlasnici napuljskog mastifa. Naime, njihova iskustva govore da je pomenuti pas vrlo veran, nežan i odan svom vlasniku.

Prema njihovim rečima, smatra se da je neophodno postaviti se na pravi način prema ovom psu još kada je štene i ukoliko mu pružate dovoljno ljubavi i nežnosti, možete biti uvereni da će vam upravo ovaj pas to uzvratiti na najbolji mogući način.

Kada napuljski mastif oseti vašu ljubav, skinuće masku nedodirljivog psa i od njega možete očekivati da vam ugađa na različite načine. Svako biće ima potrebu za nežnošću i ljubavlju i pozitivno deluje na isto, pa tako napuljskog mastifa možete doživeti kao biće koje čezne za ljubavlju i čeka da mu je kao vlasnik istog pružite.

Prema podacima, ovaj pas se snažno vezuje za porodicu sa kojom boravi i shodno tome najsrećniji je kada provodi vreme sa njima. Ukoliko je dugo sam može biti destruktivan, jer se najbolje ponaša kada je u vašoj blizini. Ako vas zanima kako se napuljski mastif slaže sa drugim životinjama u slučaju da želite da pored njega imate još jednog ljubimca, moramo vas razočarati jer to i nije najbolja ideja.

Zašto je to tako? Naime, napuljski mastif se smatra psom koji je jako ljubomoran i vašu ljubav želi isključivo za sebe pa ukoliko budete čuvali još nekog ljubimca velike su verovatnoće da se sa istim neće lepo slagati. U slučaju da ste istrajni u svojoj odluci, najbolje bi bilo da napuljski mastif od samog početka boravi sa još jednom životinjom kako bi se na neki način privikao na postojanje još jednog ljubimca u vašem domu, ali ni to neće biti garancija da će se lepo slagati. Ovog psa je neophdno socijalizovati od najranijeg perioda i nikako ne sme biti prepušten sam sebi već se mora raditi na ponašanju istog.

Napuljski mastif smatra se izuzetnim čuvarem kuća i imanja i na taj način dokazuje svoju odanost. Nije agresivan ali u određenim situacijama može biti izuzetno agresivan i snažan. Radi se o situacijama u kojima proceni da postoji opasnost po njega ili pak po život njegovog vlasnika. Prema iskustvima ljudi, ovaj pas ne napada prvi već samo onda kada smatra da je neophodno to učiniti jer se oseća ugroženim.

Prema preporuci ljudi, ukoliko se sretnete sa ovim psom koga inače ne poznajete, savetuje se da ostanite mirni i da istom prvo dozvolite da vas proceni kako bi bio uveren da mu ne preti opasnost. Svaki nagli pokušaj ostvarivanja bilo kakvog kontakta sa istim, nismo uvereni ka kom smeru će voditi.

Napuljski mastif, Pas
foto: Shutterstock

Sa dresurom pomenutog psa trebalo bi krenuti u njegovom najranijem periodu. Smatra se da je ista od velikog značaja za dalji život i ponašanje ovog psa. Dresiranjem na pravi način uspećete da svog psa vežete za sebe i da se postavite kao vođa, a takođe sa strancima on će postati uzdržan i obazriv.

U toku dresure napuljski mastif može ispoljavati znake tvrdoglavosti po kojoj je naročito poznat, ali ukoliko se rano krene sa istom postaće poslušan pas. Tvrdoglavost se sve više ispoljava kako je ovaj pas stariji, pa zato se dresura preporučuje u najranijem periodu jer će što je pas stariji taj proces je nemoguće sprovesti. Kao i kod svih pasa koji su tvrdoglavi, njihovo srce omekšaćete nagradom koju ćete mu pružiti nakon svake izvršene komande. Nagrada se najčešće sastoji od keksića, granula i slično što će za napuljskog mastifa biti prava poslastica.

(Stil.kurir.rs/Ljubimci.org)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...