KUĆNI LJUBIMCI

Ljudi su vekovima ovog psa smatrali svetom životinjom: Evo zašto svaka kuća treba da ima tibetanskog terijera!

Ukoliko želite razigranog psa, koji obožava decu i prava je maza, tibetanski terijer je baš za vas

 

 

Ljubimci 24.01.2021. - 10:42h Autor: Stil/Ljubiteljipasa.com
Foto: Shutterstock

Simpatični tibetanski terijer koji ne poseduje ni trunku agresivnosti potiče još od devnih vremena. Vekovima je smatran za svetu životinju, a verovalo se da poseduje moć da pronalazi ljude i predmete. Zbog toga su vekovima čuvali i krili se od ostatka sveta, da bi tek u 19-om veku poraslo interesovanje za rasu i ona se proširila svetom.

 

Nastanak i poreklo rase

 

Iako po zvaničnoj evidenciji ova rasa postoji tek od 19-og veka, veruje sa da postoje više od 2000 godina. Nastali su na Tibetu i smatrano je da su ovo veoma uredni psi. Dalaj Lama je posedovao ovog psa što je doprinelo interesovanju za rasu. 

 

Visina, težina i druge karakteristike

 

Tibetanski terijer pripada porodici kućnih pasa, a poznat je još i pod imenom caug apso. Prosečan životni vek rase je od 12 do 15 godina. Visina mužijaka u proseku kreće se od 35,5 do 40,5 cm, dok su ženke u proseku za 5% manje od njih. Prosečna težina mužijaka je od 9 do 10,8 kg, a ženke su nešto lakše od njih.

 

Srpski odbrambeni pas: Stvoren da zaštiti svog gospodara od svakog zla! Čuva kuću, ali i sam život!

Tibetanski terijer
foto: Shutterstock

Telesne karakteristike rase

 

Telo im je izuzetno mišićavo i kompaktno sa dubokim grudnim košem, ravnim i mišićavim leđima i kratkim slabinama. Zadnje, baš kao i prednje noge su jake, dobro odlakane sa velikim i okruglim šapama. Glava je srednje veličine sa dugom lobanjom i snažnom njuškom. Stop se nalazi u visini očiju i blago je izražen, nos je crn, oči velike, okrugle i razmaknute. Zubi su jaki i usađeni vertikalno u vilicu sa makazastim zagrizom. Uši su viseće u obliku slova V veoma dobro odlakane. Rep je srednje dužine visoko usađen i savijen iznad leđa.

 

U kojim bojama se sve mogu javiti?

 

Pripadnici ove rase imaju veoma bujnu pokrovnu dlaku koja nije ni svilenkasta, ali ni vunasta. Veoma je dugačka obično ravna ili blago talasasta. Poddlaka je vunasta i veoma gusta. Što se tiče boje njihov tip dlake im omogućava da se mogu javiti u bilo kojoj nijansi boje, a jedino je isključena boja čokolade.

 

Srbi veruju da nam je Bog dao ovog psa da nas čuva od zla: Zmaj ili Silvan je stara rasa koja vredi zlata!

Tibetanski terijer
foto: Shutterstock

Najizraženije osobine i temperament rase

 

Ovo je jedan izuzetno živahan pas. Inteligentan je, veran i biće odan kako vlasniku tako i ostatku njegove porodice. Dobri su sa malom decom, dok su prilično rezervisani prema strancima. Umeju da budu prave maze i izuzetno su simpatični, a ovaj pas neće pokazati ni najmanji znak agresivnosti čak i ako ga isprovociraju.

 

Sve što treba da znate o njegovoj nezi

 

Ovo je izuzetno aktivan pas kome je neophodna stalna fizička aktivnost. Preporuka je da žive u kući u kojoj će imati stalan pristup dvorištu, ali mogu živeti i u stanu pod uslovom da se svakodnevno izvode u šetnju. Pošto ima izuzetno dugu dlaku sa vunastom poddlakom preporuka je da ih četkate svaki dan ili bar svaki drugi dan kako bi se uklonile sve nečistoće i dlaka ne bi mrsila.

 

Genije među životinjama: Ovo je najinteligentniji i najodaniji pas na svetu!

Tibetanski terijer
foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...