ZNATIŽELJNI I INTELIGENTNI

Vaš pas vas razume bolje nego što mislite: Naučnici otkrili kako naši ljubimci reaguju na određene reči!

U stručnom časopisu "Biology Letters" naučnici sa univerziteta Saseks naveli su dokaze da psi bolje slušaju i razumeju nego što je do sad bilo uvreženo mišljenje.

Ljubimci
Autor:
Vaš pas vas razume bolje nego što mislite: Naučnici otkrili kako naši ljubimci reaguju na određene reči!
Foto: Shutterstock

Svi vlasnici pasa znaju da psi razumiju određene "komande". Međutim, psi razumeju pojmove poput "sedi" ili "mesto" nezavisno od govornika, visine tona ili naglaska. To je u životinjskom svetu nešto zaista posebno – druge životinje mogu to tek nakon treninga.

Tim naučnika pod vođstvom Holi Rut-Guteridž snimao je 42 psa dok su njihovi vlasnici sedili u blizini zvučnika. Na zvučniku se reprodukovalo šest jednosložnih reči - koje nisu naredbe. Reči nisu izgovarali isključivo vlasnici – poput "had" ili "who", nego više muškaraca i žena različite dobi i akcenata.

Životinje su naginjale uši prema napred i pomerale su se u smeru zvučnika. To je, prema navodu naučnika, znak zanimanja. Njihovo zanimanje probudilo se osobito kad su čuli novu reč, koja je zvučala nešto drugačije.

Nove reči bude zanimanje kod pasa

Ako se reč ponovila preko zvučnika, psi su izgubili zanimanje. Ali kad su čuli novu reč, psi su opet podigli uši. Naučnici smatraju kako ovo ponašanje pokazuje da psi prepoznaju reči nezavisno od zvučnika, te da im za to nije potreban trening. Neke životinje mogu se tako eventualno istrenirati, a do sada se mislilo da je čovek jedini koji to može bez treninga. Testovi su jasno pokazali naučnicima da nas psi slušaju, čak i kad se ne radi o njima ili reči i komande nisu direktno njima upućene.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs