Egipatski mau

Kraljica među mačkama: Evo zašto svako dete mora da ima ovakvog kućnog ljubimca! (FOTO)

Mačka koja ne voli samoću je definitivno Egipatski mau

Ljubimci
Autor:
Kraljica među mačkama: Evo zašto svako dete mora da ima ovakvog kućnog ljubimca! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Egipatski mau jedna je od najstarijih mačjih vrsta na svetu i smatra se direktnim potomkom mačaka koje su kraljevski živele u palatama drevnih faraona.

Stari Egipćani najpoznatiji su mačkoljupci koji su ove životinje smatrali svetim. Arheološki ostaci stari više od 3000 godina jasno pokazuju da je mačka u hramovima bila oličenje boginje Bast, a kod kuće ljubimica sa statusom člana porodice.

Iako nema dovoljno naučnih dokaza da je legendarna egipatska kraljica Kleopatra imala ovakvu mačku, to se smatra verovatnim. Zanimljivo je da Kleopatru često upoređuju s mačkom zbog lepote, inteligencije i misterioznosti.

1. Kraljevski pedigre

Egipatski mau izuzetno je cenjena čistokrvna pasmina čiji su preci lovili miševe po hodnicima faraonskih palata. I današnji primerci ove vrste dobri su lovci i jako se vole igrati na bilo koji način nalik lovu.

Premda je vrlo aktivna, zaigrana i okretna (na glasu je kao najbrža kućna mačka koja može juriti do 50 kilometara na sat), ova maca izuzetno je privržena vlasniku te odana porodici s kojom živi.

2. Inteligentna i druželjubiva

Egipatski mau ne voli samoću, nego traži društvo i pažnju. Mnogo voli da se mazi i dobro se slaže s decom. Osim što je umiljata, izuzetno je inteligentna i ima svojstven temperament.

3. Tačkasta lepotica svilenkastog krzna

Ova graciozna maca velikih zelenih očiju privlači poglede i divnim tačkastim krznom srebrne ili bronzane boje. Tačke različitih oblika i veličina nepravilno su “razbacane“ po krznu pa egipatski mau izgledom pomalo podseća na divlju mačku. Egipatski mau otporna je vrsta dobrog zdravlja, a zbog kratke dlake lako ju je negovati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs