vodite računa

Ovde sve grešite: Vodite računa kako čistite rernu, ovih 10 stvari je uništavaju!


Ovi postupci će samo naštetiti vašoj rerni pa ih treba izbegavati

Enterijer
12:05h Autor:
Ovde sve grešite: Vodite računa kako čistite rernu, ovih 10 stvari je uništavaju!
Foto: Shutterstock

Čišćenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu, a pre nego što krenete sa detaljnim ribanjem, morate obratiti pažnju na neke stvari.

Možda niste znali ali čišćenje utiče na rad rerne, te zato nikako ne treba da radite sledeće stvari.

Rernu ostavljate danima prljavu

Vaše svakodnevno čišćenje kuhinje verovatno je više usmereno na tanjire i pribor za jelo nego na samu rernu, ali nekoliko brzih poteza će imati veliki učinak na čistoću rernu.

"Ne samo da je masnoća i nečistoća koja se skupljala mesecima teža za čišćenje, već može da dovede do dimljenja za vreme pečenja. Prljavi pod rerne na koji se prolio sok od pečenja ili ulje, s vremenom će zagoreti, a potom se i zadimiti", kaže Džon Cohen, potpredsednik jedne firme za profesionalno čišćenje.

Dopuštate da se sokovi i komadi hrane zapeku na dnu

Kako bi što jednostavnije očistili ulje i sok od pečenje s poda, ali i zidova rerne, najbolje je prilikom pečenja na pod rerne stavite metalnu foliju u kojoj će se zadržati tekčnost i mrvice, objašnjava Cohen.

Stavite da pečete zamrznutu hranu

Ako vam je ikad palo na pamet da pečete smrznuto meso u rerni na laganoj temperaturi kako bi se prvo otopilo, a potom je povećate kako bi se ispeklo - rizikujete trovanje hranom, piše Reader's Digest.

3 načina da sterilišete tegle za zimnicu: U mikrotalasnoj je sve gotovo za 30 sekundi!

foto: Shutterstock

"Ako to radite, ne biste smeli peći meso po receptu nego ga prilagodite prema stanju mesa, a za svako meso je drugačije. Dužina pečenja zavisi od količine komada mesa, a pre nego što se ispeče, svaki komad mesa je potrebno otopiti", objašnjava Frank Porto, kuvar i profesor na Institutu kulinarstva.

Pretpostaviti da je temperatura tačna

Vaša rerna meri temperaturu na jednom mestu, obično na nekom koje nije na sredini rerne. Razlog tome je što su neki delovi topliji od drugih, pa se hrana ne peče na istoj temperaturi koju ste podesili.

Rešenje ovog problema je prilično jednostavno. Termometar za rerne se može nabaviti u većini radnji u kojima se prodaju kuhinjski dodaci, a s njim ćete uvek biti sigurni u tačnu temperaturu.

Peći na topli vazduh umesto na klasičnim postavkama grejanja

Pored standardnih postavki za pečenje, koje zagreavaju rernu s jednog mesta, neki modeli imaju postavku konvekcije koja koristi ventilator kako bi ravnomerno rasporedila toplinu.

Ne zvuči kao velika razlika, ali taj vazduh koji cirkuliše peče hranu puno brže, tako da bi lako mogli prepeći jelo ako pratite uputstva iz recepta. Ako recept ne kaže drugačije, držite se s postavki za pečenje.

"Ako pečete slojeviti kolač i više jela istovremeno, potrebna je cirkulacija vazduha i uklanjanje spoljašnje toplote. U tom slučaju pečenje na cirkulaciji vazduha je puno bolja opcija od klasične", kaže Vera Stjuart, autorka knjige "VeryVera"

Trikovi za mikrotalasnu: Ne služi samo za podgrevanje, u njoj možete ispeći lešnik, pripremiti rižoto, jaja ili sos od luka!

foto: Shutterstock

Ostaviti žičane rešetke za vreme pirolize

Ako ludo visoke temperature mogu da odstrane masti i prljavštinu u rerni, može se činiti da je ostavljanje rešetke za vreme samočišćenja dobra ideja. Ali, nije...

Osim ako proizvođač ne navede da su rešetke dizajnirane za samočišćenje, moraćete ih izvaditi. Većina rešetki će tokom čišćenja poprimiti smeđu boju, a premaz koji produžuje vek korišćenja rešetki lako može biti uništen. Nažalost, umesto toga moraju se ručno prati.

Izbegavati očistiti rubove

Cohen preporučuje ubadadanje noža u maslac s vlažnom krpicom za pranje, s kojim ćete protrljati sve te uske prostore između vrata i rerne te odstraniti ostatke hrane.

"Držite nož pod kutem kako biste sprečili padanje mrvica na pod i otresite ostatke u sudoperu ili smeće nakon svakog prolaska nožem. Kad vidite da nema više sitnih mrvica, operite krpicu te ju namočite s jabukovim sirćetom i pređite ponovo ta teško dostupna mesta", objašnjava.

Ne očistiti displej

Prilikom pečenja dirate hranu, začine, pa posude za pečenje s kojima nameštate dužinu i temperaturu pečenja.

Nakon svakog pečenja je potrebno displej oprati s krpicom i deterdžentom, a ako imate starinske ručkice koje se mogu odvojiti od rerne, stavite ih u proključalu vodu u koju ste dodali malo deterdženta.

Peći s voštanim papirom

Voštani papir i papir za pečenje, iako izgledaju jako slično, imaju potpuno drugačije karakteristike. Iako vosak upija vlagu, nije otporan na vrućinu. Stavite ga u vruću rernu i rastopiće se - ili još gore, papir se može zapaliti na delu za pečenje.

Univerzalni prirodni sprej za čišćenje kuće: Bacite štetnu hemiju, od sada ćete samo ovo da koristite! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Peći hranu na pladnju za pečenje bez podloge

Vaša rerna je vruća, ali ne i kao i sam grejaći elemenat. Iako je retkost da se bilo što u rerni zapali, treba paziti da delovi koji se ekstremno zagrevaju budu čisti i da im ništa ne stoji preblizu.

"Znao sam raditi s električnim rernama koje zapale papir za pečenje ako je preblizu izvora toplote", objašnjava Proto.

Proverite da li vam rerna radi kako treba: Najjeftiniji i najefikasniji trik!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs