Postanite stručnjaci za čišćenje

Testirani najčešći trikovi u domaćinstvu: Evo šta zaista deluje, a šta je izmišljeno!

U istraživanju su testirali 11 takozvanih životnih trikova i ispostavilo se da sedam od njih zaista deluju

Enterijer 27.12.2017. - 16:31h Autor: magazin.hr
Foto: Shutterstock

Stavljanje limunade u vazu s cvećem ili pene za brijanje na ogledalo može zvučati malo čudno, ali to su neki od najboljih trikova za lepši i čistiji dom, prema stručnjacima za čišćenje.

 

U istraživanju su testirali 11 takozvanih životnih trikova i ispostavilo se da sedam od njih zaista deluju. Na kraju navodimo i one koji su podbacili.

 

Pena za brijanje protiv magljenja ogledala

 

Stavite penu za brijanje na čistu krpu i prebrišite njome ogledalo dok na njemu ne bude nijedne crtice. Videćete da nakon tuširanja ogledalo u kupatilu neće biti zamagljeno, osim možda tankog sloja kondenzacije koja ne bi trebalo da stvara probleme sa vidljivošću. Moguće objašnjenje je da pena sprečava stvaranje kapljica, tako da para jednostavno oblikuje tanak sloj koji vam omogućava da se vidite u ogledalu bez izobličenja.

 

Sirće neutralizuje smrad cigareta

 

Stavite dve kašike sirćeta u posudu i ostavite preko noći u zadimljenoj sobi sa zatvorenim vratima. Kiselost sirćeta pomaže neutralizaciju nekih mirisa u dimu, od kojih su mnogi alkalni.

 

Ogrebotine nestaju, sjaj zagarantovan: Evo šta sve možete sa pastom za zube!

foto: Profimedia

Limunada produžuje život biljkama

 

Nakon eksperimenata s aspirinom, hranom za cveće i običnom vodom, istraživači su otkrili da je dodavanje limunade u vazu najbolje za odsečene cvetove. Ona ima antibakterijska svojstva, a šećer može hraniti biljku.

 

Sapun podmazuje rajsferšlus

 

Ovaj jednostavan trik radi dobro, ali ne traje večno, tako da ćete morati da ponavljate postupak. Sapun deluje kao lubrikant, ali morate da pazite da ne dođe na tkaninu.

 

Lak za kosu uklanja mastilo sa tvrdih površina

 

Prskanjem laka za kosu na mrlju od mastila, ona se zapeni i rastopi. Ostaci se zatim mogu ukloniti kuhinjskim ubrusom. Trik takođe uklanja mrlje od belog i crvenog vina s pamuka, ali tkanina se nakon toga mora oprati. Verovatno je do alkohola u laku, koji otapa mastilo.

 

Pegla uklanja vosak s tkanine

 

Sastružite što više voska možete tupim nožem, a zatim prekrijte područje kuhinjskim ubrusom. Na njega stavite ugrejanu peglu, koja će vosak pretvoriti u tečnost i ostaviti ga na ubrusu. Nikad ne stavljajte peglu direktno na vosak. I na kraju operite tkaninu na klasičan način.

 

Više nikad nećete peglati odeću: Domaćice iz Azije otkrile božanstven trik!

foto: Profimedia

Omekšivač protiv statičkog elektriciteta

 

Ako nosite helanke ili hulahopke, onda znate koliko statički elektricitet može biti iritantan. Da biste se toga rešili, stavite malo omekšivača za veš na ruke i potom pređite od vrha do dna nogavica dok je odevni predmet na vama. Omekšivač za veš daje tkanini pozitivno naelektrisanje, koji neutralizuje negativni statički elektricitet, piše Dejli Mejl.

 

Trikovi koji ne pale

 

Uklanjanje mrlja od cvekle uz pomoć soli.

 

Stavljanje sirćeta na dasku za sečenje kako biste sprečili “plakanje” dok sečete luk.

 

Trljanje unutrašnjosti kore banane na kožne predmete za sjaj.

 

Stavljanje suvih kesica čaja u cipele protiv neprijatnih mirisa.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...