Kuća i vi

Očistite kuću: Mali saveti za veliko spremanje

Zaboravite na stare načine čišćenja i okrenite se novim navikama. Ne bacajte zaprljane stvari kao što su zavese za tuš, brzo i efikasno očistite tepisone i presvlake
Zanimljivosti
11:32h Autor:
Očistite kuću: Mali saveti za veliko spremanje
Foto: Shutterstock

Neke navike čišćenja koje verovatno praktikujete godinama nisu tako efikasne kao što mislite. Evo nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete ispraviti dosadašnje greške.

Zavese za tuš

Nema potrebe da bacate zavesu za tuš nakon što se zaprlja. Jednostavno je skinite i stavite u mašinu za veš na lagano ispiranje toplom vodom zajedno sa nekim starim peškirima i izbjeljivačem da uklonite plesan.

Tepisi i presvlake

Ako na tepihu ili presvlakama nastanu mrlje možda ćete pokušati da ih uklonite sredstvom za uklanjanje mrlja tako što ćete sredstvo naneti direktno na mrlju, ali tako možete oštetiti tepih ili tkaninu. Umesto toga sredstvo za čišćenje nanesite na neku staru krpu i zatim nežno krpom trljajte zaprljano područje. Isperite na isti način tako što ćete krpu umočiti u hladnu vodu.

Prozori

Ako staklo na prozorima čistite za vreme sunčanog dana, površina će se brzo osušiti i ostaće tragovi po staklu. Staklo na prozorima čistite kad je oblačno. Iako neki predlažu novinski papir za čišćenje stakla, stručnjaci savetuju krpu od mikrovlakana.

Elektronika

Mobilni i ostali uređaji koji su često u vašim rukama s vremenom postanu prljavi i lepljivi, ali ne preporučuje se da ih poprskate sprejem za čišćenje. Najbolji način da ih očistite je suvom krpom od mikrovlakana, koja je dobra i za čišćenje LCD ekrana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs